Tema u fokusu

Unapređenje poslovanja BH-Gasa vidljivo u svim segmentima


Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo osnovala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 1997. godine. Osnovne djelatnosti kompanije su: transport prirodnog gasa kroz BiH, prodaja gasa industrijskim potrošačima i distributivnim kompanijama, istraživanje i razvoj magistralnih gasovoda. O poslovanju kompanije govorio je direktor Jasmin Salkić, koji iza sebe ima odlične rezultate.

Relativno mladi prihvatili ste se velike odgovornosti. Koliko je teško bilo uspostaviti sistem uspješnog poslovanja?

”Dolazim iz privatnog sektora i bio sam iznenađen ograničenostima koje javni sektor u ovom segmentu ima. Smatram da sam kao direktor izuzetno korektan i da ne tražim ništa više od onoga što i sam poštujem. Sporadično su se dešavale situacije u kojima nekome ovakav pristup poslu ne odgovora, pa traže alternativna utočišta, ali na kraju sve se svede na nešto što se zove sistem. Starosna struktura zaposlenika je takva kakva jeste, ali BH-Gas ima izuzetnih stručnjaka, za koje mi se nekad čini i da sami potcjenjuju svoje mogućnosti i/ili ih potcjenjuju u odnosu na samoprozvane stručnjake. Uvjeren sam da ćemo u zajedničkoj saradnji uspjeti realizirati definirane ciljeve i sretan sam što imati priliku raditi u ovom sektoru koji je sve osim jednostavan, a moje godine… sudite po rezultatima.”

BH-Gas je u vlasništvu Vlade FBiH, kakva je saradnja sa vlasnikom?

”Sa naše strane, provodimo politiku odgovornog poslovanja, što je najjasnije vidljivo iz naših izvještaja o poslovanju, tako da smo uvjereni da takve pozitivne rezultate vlasnik, u ovom slučaju Vlada FBIH cijeni. Ovo posebno ukoliko se napravi paralela onoga što je BH-Gas bio prije dvije godine i danas, odnosno onoga što je naslijeđeno, o čemu je Vlada FBiH detaljno upoznata i na bazi čega je donijela svoje zaključke za daljne postupanje.”

Koji realizirani projekat biste izdvojili?

”Južna interkonekcija je projekat koji je meni i profesionalno i lično poseban, iz razloga što prevazilazi okvire samog Društva i doprinosi sigurnosti snabdijevanja svih potrošača prirodnog gasa u BiH. Mnogo je projekata i aktivnosti koje smo uspješno završili, ali cijenim da je ovo projekat kojem svi nadležni u FBiH trebaju dati svoj doprinos.”

U medijima smo mogli pročitati razne natpise po pitanju poslovanja BH-Gasa iz ranijeg perioda, uključujući i kako je navedeno ”poreznu utaju” za period 2014./2015. Možete li nam dati svoj komentar?

”Ja zaista sa svoje strane ne bih davao komentare, postoje nadležne institucije, osim u dijelu da je upravo ovo što je konstantovano za 2014./2015. stvorilo ogromne probleme u poslovanju BH-Gasa u zadnje dvije godine, ali ponavljam ova država ima uspostavljen sistem institucije koji će dato kvalifikovati na adekvatan način”.

Šta predstavlja Memorandum o razumijevanju između BH-Gasa i USAID-a?

”BH-Gas je u posljednje dvije godine započeo proces unapređenja poslovanja u svim poslovnim segmentima, u čemu razvoj transportne mreže zauzima posebnu ulogu. Južna interkonekcija, odnosno, spajanje sa hrvatskim transportnim gasnim sistemom, je projekat ne samo BH-Gasa, već strateški projekat Federacije BiH, i u tom smislu ovakva partnerska podrška USAID-a zasigurno znači ogroman podstrek bržoj realizaciji projekta. BH-Gas ima izražen stav, što jasno deklarišemo i u našim medijskim istupima, a USAID je prepoznao, da potrošači u FBiH i BiH ne smiju biti ovisnici o samo jednom pravcu snabdijevanja, posebno ukoliko uzmemo u obzir samostalno postupanje Republike Srpske na ulazu, odnosno granici BiH. Izuzetno cijenimo podršku USAID-a i u tom smislu poduzećemo sve potrebne aktivnosti u cilju uspješne saradnje na oblastima definiranim u Memorandumu.”

Da li će potrošači prirodnog gasa imati dovoljne isporuke za svoje potrebe?

”BH-Gas ima izuzetno korektne odnose za isporučiocem prirodnog gasa, koji se baziraju na obostranom poštivanju ugovornih odredbi, što se u dijelu BH-Gasa ogleda u redovnom, čak prijevremenom izmirenju dospjelih obaveza. U tom smislu ne očekujemo bilo kakve poteškoće u pogledu prekida isporuka i svi potrošači će imati redovne količine prirodnog gasa.”

Koliko ste zadovoljni poslovanjem u tekućoj godini?

”Tekuća godina u kojoj je BH-Gas, u saradnji sa nadležnim organima, dobio odluku da neće doći do povećanja prodajne distributivne cijene, odnosno, da se razlika između nabavne i prodajne podnosi na teret rezultata ove godine, tačnije prvog kvartala, s obzirom na to da već sad imamo negativnu razliku. U tom smislu sve investicije, troškovi su svedeni na minimum, što je lako provjeriti na javno dostupnim portalima za javne nabavke, a benefite ovoga osjete prevashodno ostale kompanije u lancu, i naposljetku građani što je uostalom i bio cilj. Poslovanje sa 30. junom je pozitivno, ali do kraja godine nas očekuju teški pregovori oko transportnih tarifa kroz Srbiju i Mađarsku, suočavamo se sa porastom nabavne cijene gasa, što naposljetku može stvoriti dodatni disparitet između nabavne i prodajne cijene. BH-Gas će na bazi redovnog praćenja pokazatelja, u saradnji sa vlasnikom donijeti odluku o daljnem postupanju po ovom pitanju, ali da, zadovoljni smo svim dosadašnjim rezultatima.”

Na koji način se namjeravate još bolje pozicionirati na tržištu?

”BH-Gas je sa aspekta dužine vlasništva mreže, obima poslovanja, ugovaranja nabavke gasa zasigurno lider na tržištu. Često se suočavamo za kvalifikacijama monopoliste od istih onih koji bi također željeli biti na toj poziciji, ali bez mreže, bez potencijala i vođeni ličnim interesima, ali BH-Gas i kroz razvoj mreže i kroz cjenovno osjetljivu politiku radi u funkciji potrošača ovog energenta, i nastavićemo suočavati se sa svim problemima koji mogu potencijalno ugroziti sigurnost snabdjevanja bilo kojeg potrošača. A da nemaju svi takve interese, budite sigurni da postoje.”

Kada govorimo o ljudskim resursima, da li je bilo dodatnog zapošljavanja?

”Rukovodimo se popunjavanjem onih radnih mjesta za kolege koje ostvarivanjem uslova odlaze u penziju, uz iskorištenje potencijala već uposlenih ljudskih resursa. Kao u svakoj oblasti smjena generacija čini svoje, ali siguran sam da ova zemlja ima vrlo kvalitetnog kadra, kojoj je neophodno samo dati priliku.”

Imate li definiranu strategiju društveno odgovornog poslovanja?

”BH-Gas iz ostvarene dobiti, prema odluci vlasnika, planira izvršiti raspodjelu sredstava koji se planiraju vratiti zajednici kroz kulturne, humanitarne i slične projekte, te dodatno kroz sponzorstva redovno vršimo finansiranje sportskih udruženja, klubova i drugih, s naglaskom na klubove za djecu, na što sam posebno ponosan.”

Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ