Tema u fokusu

Malo Sunce – vrhunska kozmetika porodice Pehar na bazi smilja


Vrhunska kozmetika na bazi „tečnog zlata“ ili biljke smilje (Helicrysum Italicum), sve je popularnija kod pripadnica ljepšeg spola u BiH, ali i u svijetu. I to ne bez razloga, jer cvijet smilja naziva se besmrtnim, vječnom riznicom ljekovitih tvari, te spremnikom moćnog eteričnog ulja Helichrysum Italicum (immortelle) uljem, koje djeluje regenerirajuće i stvara osjećaj besmrtnosti kože.

Osim u kozmetičke, dragocjeno ulje biljke smilje upotrebljava se i u zdravstvene svrhe za liječenje mišića i zglobova, jer posjeduje značajna antibakterijska svojstva, a dokazan je utjecaj ovog ulja i na živčani sistem.

Sve pomenute potencijale cvijeta smilja na vrijeme su prepoznali u obiteljskoj kompaniji „Malo Sunce“ d.o.o. Mostar, koja se bavi proizvodnjom i preradom esencijalnih ulja, tačnije immortelle uljem. Prema riječima Jelene Pehar, vlasnice kompanije „Malo Sunce“, njihovi glavni proizvodi su Helichrysum italicum (immortelle) ulje, Helichrysum italicum (immortelle) hidrolat.

Naši prirodni kozmetički proizvodi, osvježavajući i hidrantni immortelle tonik je u pakovanju od 200 mililitara, dok je anti-age immortelle uljni serum u pakovanju od 30 mililitara“, kaže Pehar.

Prema njenim riječima opredijeli su se za uzgoj smilja, jer su uvidjeli kakvo prirodno bogatstvo im pruža njihova regija. U srcu Hercegovine, gdje je nekoć bio samo sunčani kamenjar, nalaze se nasadi smilja porodice Pehar, na površini od 45 hektara, na čak dvije plantaže od 15 i 30 hektara.

Naše sadnice hercegovačkog žutog zlata nalaze se na lokacijama Teskera i vodopada Kravice, jednim od najljepših prirodnih ljepota našeg kraja. U doba kad se ruše cijeli ekonomski sistemi, možda vas smilje neće učiniti besmrtnima, kako kažu za ovu aromatičnu biljku, ali je zbog svojih svojstava nezaobilazno u maloj kućnoj ljekarni. Ukoliko si ga želite priuštiti, budite uvjereni da ovo rijetko i skupo ulje dolazeći iz naše destilerije pokazuje punu terapeutsku vrijednost“, kaže Pehar.

Kapacitet destilerija kompanije „Malo Sunce“, gdje se dnevno obrađuje 20 tona sirovine je i do 100 litara na dan.

Zasićene vodene pare pod pritiskom od 0,5-3 bara proizvedene u posebnom kotlu, ulažu se u donji dio destilata, prolaze kroz biljni materijal, a zatim zajedno s bitnom uljnom parom idu u kondenzator. Nakon kondenzacije odvaja se na poseban uređaj (firentinska posuda) u ulje i vodu“, objašnjava Pehar.

U kompaniji „Malo Sunce“smatraju da je budućnost aromatičnog i ljekovitog bilja isključivo u ekološkoj poljoprivredi. Jedna od olakšica u odnosu na konkurenciju, kako dalje navodi Pehar, jeste što svi proizvođači smilja imaju mogućnost segmetiranja tržišta na kojem žele ciljano djelovati.

Sa zadovoljstvom mogu reći da su kupci prepoznali naš kvalitet i sve više traže proizvode kompanije „Malo Sunce“. Nastojimo da naši proizvodi budu konkurentni na tržištu kroz cijenu, distribuciju, dostupnost, te kroz promociju i komunikaciju. Imali smo uspješan nastup na vodećem svjetskom sajmu za organsku hranu (Biofach 2017) i sajmu prirodne i organske kozmetike (Vivaness 2017) , koji su održani u Nurnbergu u Njemačkoj“, kaže Pehar.

Piše: Irena Vasić-Dobrić