Barel nafte uskoro na 90 dolara

Barel nafte uskoro na 90 dolara

Trgovci naftom, kompanije Trafigura i Mercury, objavili su danas da bi Brent nafta mogla dostići 90 dolara po barelu do Božića i premašiti 100 dolara početkom 2019. godine, budući da će situacija na tržištima biti sve nategnutija kada sankcije SAD-a protiv Irana u potpunosti stupe na snagu u novembru ove godine.

Iz J.P. Morgana kažu da bi američke sankcije prema Iranu mogle dovesti do pada ponude za 1,5 miliona barela dnevno, dok iz Mercuryja upozoravaju da bi čak dva miliona barela dnevno moglo biti izbačeno s tržišta.

Podaci o kretanju tankera i naftnoj proizvodnji pokazuju da je iranski izvoz nafte počeo da pada i prije američkog uvođenja sankcija iranskom naftnom sektoru.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), u kojoj dominiraju bliskoistočne zemlje, i Rusija, vodeći proizvođač izvan naftnog kartela, razgovaraju o povećanju proizvodnje kako bi se nadoknadio prekid isporuka iz Irana, iako još nisu objavili nikakvu odluku. Lider OPEC-a, Saudijska Arabija, i njen najveći saveznik u proizvodnji Rusija, isključili su u nedjelju bilo kakvo „instant“ povećanje proizvodnje, odbacivši praktično apel predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za preduzimanje akcije kako bi se „ohladilo“ tržište.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak također je istaknuo da nema potrebe za povećanjem proizvodnje. Novak drži da su trgovinski rat između Kine i SAD-a, kao i američke sankcije nad Iranom, novi izazovi za naftno tržište.

Naravno, Trumpovi motivi za pritisak su lične prirode. Naime, povećana cijena nafte za američke potrošače mogla bi stvoriti političku glavobolju Trumpu uoči izbora na polovini predsjedničkog mandata koji se održavaju u novembru.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.