Naslovnica Dešavanja Michael Kors kupuje Versace za dvije milijarde dolara

Michael Kors kupuje Versace za dvije milijarde dolara

Legendarna italijanska modna kuća Versace uskoro će imati novog vlasnika, piše BBC.

Italijanski mediji danas su se raspisali kako će kompaniju vlasništvu porodice Versace kupiti Michael Kors, američka modna kuća nazvana po direktoru, a najpoznatija po torbama i satovima, u transakciji vrijednoj dvije milijarde dolara.

Porodica pokojnog dizajnera Giannija Versacea još drži 80 posto vlasništva dok je ostatak prodan američkom dioničkom fondu Blackstone.

Ni Versace ni Blackstone nisu komentirali navode Reutersa o prodaji. Prošle godine je Michael Kors kupio kompaniju koja proizvodi luksuzne i jako skupe cipele Jimmy Choo. Na tu kupnju su potrošili gotovo 900 miliona funti.

Italijanski list Corriere della Serra objavio je kako je umjetnička direktorica Versacea i dopredsjednica Donatella Versace sazvala sastanak radnika.

Osim Michaela Korsa, koji bi krajem ove sedmice trebao finalizirati preuzimanje, na Versace su oko bacili i Tiffany, Louis Vuitton, ali i kompanija koja u svom vlasništvu ima Calvin Klein i Tommy Hilfiger.

U Versaceu se razmišljalo o izlasku na berzu od 2014. godine, nakon što je 20 posto kupio Blackstone, neko se vrijeme nagađalo o izlistavanju cijele kompanije. No, američki dionički fond je brzo shvatio da Versace nije toliko uspješan kao što su pretpostavljali.

”Polako su porodice odgovorili od prodaje dionica i nagovorili ih na prodaju cijele kompanije. Upoznali su ih s potencijalnim kupcima, među njima je bio i Michael Kors, a sve zato što nisu željeli više ulagati toliko novca u Versace potpuno sami”, rekao je izvor za Reuters, a prenio CNBC.