Tema u fokusu

Priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH


Gala večer u okviru privrednog događaja ”100 najvećih” održana je večeras u Sarajevu, gdje su dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini, ali i gdje je istaknut napredak bh. ekonomije i želja da taj trend bude nastavljen.

Kao i protekle tri godine Elektroprivreda BiH po ukupnom prihodu je na prvom mjestu. ArcelorMittal je na prvom mjestu ove godine što se tiče izvoza, a kompanija Bingo po dobiti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić bio je jedan od govornika, a ukazao je na neke od podataka koji govore o državnom razvoju. Istakao je da je izvoz, kao jedan od ključnih indikatora ekonomskog razvoja u 2017. godini porastao za 17,5 posto, a da je takav trend nastavljen i u 2018. godini te je izvoz u prvih šest mjeseci prešao šest milijardi KM.

“Što znači da ćemo imati povećanje izvoza za dodatnih 12 do 15 posto u odnosu na 2017. godinu, što u konačnici znači da bi se izvoz BiH za četiri godine povećao za impresivnih gotovo 50 posto – istakao je Zvizdić te dodao  da je istovremeno, pokrivenost uvoza izvozom prešla iznos od 62 posto, dok pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU, kao glavnim vanjskotrgovinskim partnerom BiH, iznosi 75,3 posto.”

Podsjetio je da je BiH najviše izvozila u: Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju te Austriju i Tursku.

“Zar ovo, za sve građane BiH nije važniji podatak od besmislica koje svakodnevno čujemo od pojedinih političara koji u nedostatku rezultata i vizije govore isključivo o jednonacinalnim temama koristeći pri tome huškačku retoriku i provokativne simbole i poruke”, naglasio je Zvizdić.

Naveo je i da je broj zaposlenih u BiH u julu ove godine prešao 805.000, a da je u aprilu 2015. godine kada je imenovano Vijeće ministara, kojim predsjedava, broj zaposlenih na nivou BiH bio 710.000.

Stopa nezaposlenosti, po njegovim riječima, sa 25,4 posto u 2016. godini, smanjila se na 20,5 posto na kraju 2017. godine, a prema podacima iz ankete o radnoj snazi u 2018. godini stopa nezaposlenosti je iznosila 18,4 posto. Zvizdić je dodao i da je javni dug na kraju 2017. godine smanjen za oko 750 miliona KM, a da je BiH i dalje najmanje zadužena država u Evropi.

Naglasio je i važnost  turizma, ali i potrebu za jednom od najvažnijih reformi, a to je reforma obrazovanja. Istaknuo je da politike zapošljavanja i obrazovanja moraju biti usklađene jer se moraju prestati kreirati kadrove koji nisu konkurentni na tržištu rada.

Direktorica Projekta ”100 najvećih” Alena Ahmetspahić-Fočo je kazala da se promjene vide svake godine na rang listama, a da je ove godine bilo 350 novih rangiranih koji se nisu pojavljivali ranijih godina, na listama velikih, malih i srednjih preduzeća, po izvozu, dobiti, investicijama i prihodu.

Promjene su, dodala je, najvidljivije u sektoru srednjih i malih preduzeća.

“Što se tiče dobiti tu je najveća promjena, prvi put je, za sve ove godine, domaća kompanija koja je privatna, riječ je o kompaniji Bingo”, navela je Ahmetspahić-Fočo.

Priznanje je dobio i Prevent, a preuzeo ga je predsjednik Uprave Haris Rahman koji je kazao da Prevent grupacija kontinuirano ulaže u nove projekte i širi tržište. U 2017. godini, dodao je, investirano je u dvije nove savremene fabrike, a vrijednost investicija iznosi blizu 25 miliona KM. Pored toga, investicije u opremu i nove tehnologije su nastavljene i u ovoj godini.

“U narednom period planiramo otvaranje ovih fabrika u kome će biti zaposleno preko 500 novih uposlenika. Prema konsolidovanim podacima Prevent je nastavio rast i u 2017. smo ostvarili rekordan izvoz veći od 650 miliona KM, kao i rast broja uposlenih. Dodatno smo ojačali prisustvo u segmentu namještaja i mode gdje smo ostvarili saradnju sa vodećim proizvođačima namještaja. U autoindustriji nastavljamo rast i ove godine obilježavamo proizvodnju milionite garniture autopresvlaka”, naveo je Rahman.

Trenutno je, naglasio je, u okviru Prevent grupacije (Bez ASA Group) zaposleno 6.500 ljudi, a u periodu od 2016. do 2017. ovaj broj je rastao za oko 1.000 novih zaposlenika.

U okviru privrednog događaja ”100 najvećih u BiH” dodijeljena su priznanja najboljim kompanijama u Bosni i Hercegovini. Organizator su bile Poslovne novine, suorganizator Vanjskotrgovinska komora BiH, a uz podršku bonitetne kompanije LRC i partnerstva s Addiko Bank i Euroexpressom.

Događaj je okupio vodeće ljude bh. privrede koji vode mala, srednja i velika preduzeća, koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.