KULT – Entitetske vlasti sistemski podržavaju žene u BiH u bavljenju biznisom

KULT – Entitetske vlasti sistemski podržavaju žene u BiH u bavljenju biznisom

Usvajanjem planova i strategija entitetske vlasti Bosne i Hercegovine sistemski podržavaju žene u BiH u bavljenju vlastitim biznisom, ocjena je Instituta za razvoj mladih KULT.

KULT je mišljenja da doneseni dokumenti stvaraju prijeko potrebnu pretpostavku za razvoj sistemske podrške ženama u pokretanju, vođenju i razvoju njihovih biznisa, samozapošljavanju i zapošljavanju drugih osoba.

Kako se navodi u  saopćenju  postavljeni su  ciljevi, mjere i konkretne aktivnosti unutar vremenskih rokova koje će nadležne institucije poduzeti u narednom periodu.

Akcionim planom FBiH predviđeno je između ostalog, prikupljanje i analiziranje podataka o trenutnom stanju ženskog poduzetništva i postojećim programima i poticajima, zatim, dodjela finansijskih sredstava za pokretanje biznisa, edukativna i mentorska podrška, razvijanje interaktivne e-platforme za komunikaciju poduzetnica, organiziranje skupova poduzetnica iz BiH te regije zapadnog Balkana.

Također, dodaje se da su Strategijom u RS planirani programi finansijske i stručne podrške poduzetnicama, umrežavanju i udruživanju, promocije poduzetništva žena, poduzetnicama u zanatstvu i na selu.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.