Žene u biznisu

MMF prvi put postavio ženu na prestižnu poziciju


gita Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinath na mjesto novog glavnog ekonomiste te međunarodne finansijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricea Obstfelda, koji je u julu najavio odlazak u penziju do kraja ove godine. Imenovanje dolazi u razdoblju kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma širom svijeta te s utjecajem tehnologije na zapošljavanje.

Gita je jedna od najboljih ekonomista u svijetu, s besprijekornim akademskim rezultatima, dokazanim rezultatima intelektualnog vodstva i opsežnim međunarodnim iskustvom”, izjavila je MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde.

Gopinth je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Univerzitetu Harvard. Jedna je od urednica American Economic Reviewa i jedna od direktorica programa međunarodnog finansiranja i makroekonomije pri Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja.

Gopinath je rođena i odrasla u Indiji, a sada je američka državljanka. Doktorat iz ekonomije stekla je na Univerzitetu Princeton 2001. godine.