Novosti

Novi ambasador za nove investicije


Novoimenovani ambasador Katara u BiH sultan Al-Khater posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznao s radom Agencije, te ekonomskom saradnjom između dvije zemlje na polju investicija i trgovinske razmjene.

Direktor Gordan Milinić upoznao je ambasadora s nadležnostima FIPA-e, aktivnostima na polju promocije zemlje, suradnji sa stranim investitorima, te ekonomskom saradnjom između dvije zemlje i katarskim investicijama u BiH.

Ukupna direktna strana ulaganja iz Katara u BiH, zaključno s 31. decembrom 2017. godine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosila su 144.1 milion KM, što predstavlja 1.1 posto ukupnih ulaganja u BiH.

Dat je prikaz realiziranih investicija iz Katara, te je istaknuto kako je najuspješniji projekat otvaranje regionalne televizijske kuće Al Jazeera Balkans. Ostale investicije su realizirane uglavnom u sektoru nekretnina i proizvodnje.

Ambasador je upoznat s investicionim projektima i lokacijama iz baze projekata FIPA-e, podršci koju Agencija pruža investitorima u BiH od registracije firme do okončanja projekta.

Razgovarano je i o 18. Doha Forumu koji se održava u decembru 2018 i okuplja veliki broj investitora, i predstavlja platformu za uspostavljanje kontakata s liderima, investitorima i donosiocima odluka iz cijelog svijeta.

Ambasador Al-Khater je pozvao Milinića da posjeti Katar i uručio mu poziv zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Katara Mohammeda Bin Abdulrahmana Al-Thanija da učestvuje u radu Doha Forumu.