Novosti

Svjetska banka – Javne investicije potiču rast na zapadnom Balkanu


Najnoviji Redovni ekonomski izvještaj Svjetske banke za zapadni Balkan: “Viši, ali krhki rast” procjenjuje da će rast na zapadnom Balkanu u 2018. iznositi 3,5 posto.

Procjenjuje se da će Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija ostvariti stope rasta između 2,5 i četiri posto.

Istaknuto je da je, iako je zaposlenost porasla u pet od šest zemalja regije, 91.400 otvorenih novih radnih mjesta između jula 2017. i jula 2018. znatno manje u odnosu na 214.000 godinu ranije. Najveći broj novih radnih mjesta se otvara u industriji i uslužnim sektorima.

”U cijeloj regiji svjedočimo rastu podržanom javnim investicijama i potrošnjom. Zemlje koje su imale brže povećanje investicija, zabilježile su i brži rast. Iako su neciljana socijalna davanja i plate u javnom sektoru imali pozitivan utjecaj na rast u kratkoročnom periodu, oni povećavaju fiskalne osjetljivosti. Povećanje privatnih investicija i izvoza predstavlja održiviji način rasta”, rekla je regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.

U većini zemalja zapadnog Balkana velik javni dug, koji i dalje raste, praćen je fiskalnim i vanjskim disbalansom, što izglede čini osjetljivim na povećanje troškova finansiranja, ako bi došlo do pooštravanja uslova na finansijskim tržištima. Stoga su, da bi se rast dugoročno održao, potrebne domaće reforme za poticanje privatnih investicija i izvoza.

Izvještaj također navodi potrebu za većom ekonomskom integracijom u cilju promocije većeg, održivog rasta i poticanja otvaranja radnih mjesta. Potrebna je veća integracija između zemalja zapadnog Balkana usmjerena na trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju, da bi se ubrzao rast, prevazišla ograničenja malih i fragmentiranih nacionalnih tržišta i osigurala dugoročna ekonomska stabilnost, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.