Novosti

Obilježen jubilej Tvornice cementa Kakanj


U sarajevskoj Vijećnici sinoć je održana svečanost u povodu proslave 40 godina Tvornice cementa Kakanj.

Proslava za pamćenje okupila je uvažene goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života. Svečani program otvoren je izvedbama Sarajevske filharmonije, a kroz kratku videopriču, uzvanici su imali priliku upoznati se svim najvećim projektima i objektima u koje je ugrađeno „sivo zlato“ proizvedeno u kakanjskoj tvornici.

Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa u BiH i Hrvatskoj i direktor Tvornice cementa Kakanj, u svom obraćanju najprije se osvrnuo na samu izgradnju cementare, koja je prvobitno inicirana još davne 1938. da postane glavna nacionalna tvornica cementa u bivšoj državi, ali uslijed historijskih i ekonomskih okolnosti nije izgrađena tada, nego 40 godina poslije. Od 1978. godine, kada je puštena u rad, pa do danas, Tvornica cementa Kakanj proizvela je skoro 18 miliona tona cementa. Kazao je kako je ova tvornica proizvela toliko cementa da bi se od njega mogao napraviti betonski stub promjera 40 cm sve od zemlje do mjeseca.

U svakoj sekundi svoga rada mi stvaramo novu vrijednost I to je ono što nas čini uspješnima. Međutim, naš doprinos ne treba promatrati samo kroz prizmu puke statistike i količine proizvedenih tona cementa. Pogledajte oko sebe. Dom i kuća iz koje ste došli, tuneli, mostovi i ceste kojima ste doputovali, aerodrom na koji ste sletjeli, hotel u kojem ste odsjeli, škole i vrtići u koje ćete sutra odvesti svoje dijete, uredi i zgrade u kojima radite, pločnik kojim hodate, pa evo i veličanstvena Vijećnica koja je simbol obnove – gdje god uperite pogled, svugdje je ugrađeno naše ‘sivo zlato’. Čini me ponosnim kada vidim koliko je toga lijepog i korisnog, vrijednog i trajnog sagrađeno našim proizvodima“, kazao je Muidža.

Posebno je istaknuo napredak nakon privatizacije, te sva značajna ulaganja od kojih je, kako kaže, najvažnije ulaganje u zaštitu okoliša.

Zadržali smo kroz sve ovo vrijeme temeljne vrijednosti koje krase naše ljude i poslovanje, a prije svega odgovornost. Odgovornost prema okolišu, odgovornost prema radniku, partneru, kupcu, odgovornost prema lokalnoj zajednici, dioničarima i svim ostalim interesnim grupama“, rekao je Muidža.

Zahvalio se i prethodnim rukovodiocima i radnicima koji su Tvornicu uspješno vodili kroz veoma teška vremena. Zahvalio se i ostalim partnerima i prijateljima Tvornice uz obećanje da će kompanija i dalje raditi na stalnom unapređenju svih segmenata poslovanja i društvene odgovornosti.

Prisutnima se obratio i dr. Bernd Scheifele, glavni izvršni direktor HeidelbergCement Grupe, a prvo se osvrnuo na protekli period.

Prije 40 godina ova regija izgledala je potpuno drugačije i politički i ekonomski. Grad Sarajevo prošao je kroz veoma teška ratna vremena, kao i naša tvornica. Ali danas vidimo uspjeh postignut radom ljudi koji rade u tvornici kao i podrškom zajednice u kojoj je smještena tvornica. Kada smo tokom privatizacije preuzeli tvornicu, ona je izgledala potpuno drugačije. Bila je tehnički iscrpljena, stara, a imali smo veoma značajan problem sa emisijama prašine. Neophodne su nam bile dvije stvari tehnologija i jaka predanost radnika, i mislim da smo pronašli oboje. Danas kad smo posjetili tvornicu mogli smo vidjeti modernu tehnologiju, da je čista i bez prašine, i da zaista ulaže sve napore da bude dobar komšija. Investirali smo više od 100 miliona eura što je najveća njemačka investicija u državi. Tvornica cementa Kakanj danas primjer stabilnosti, pouzdanosti i ekonomskog uspjeha. Hvala vam svima što ste svojim radom tome doprinijeli“, kazao je Scheifele.

Ističući značaj uzajamnog pomaganja i saradnje sa lokalnom zajednicom, direktor Muidža i dr. Scheifele uručili su ispred Tvornice cementa Kakanj dvije simbolične donacije Kaknju – 40.000,KM za nabavku jednokasetnog digitajzera za standardnu radiografiju i 40 mBot robota za osnovne škole u Kaknju. Donacije su preuzeli Lamija Veispahić, pomoćnica direktora JU Doma zdravlja Kakanj i Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog Vijeća Kakanj.

U nastavku su gosti uživali u fantastičnim zvucima nekoliko arija koje je izvela poznata operska pjevačica Sandra Bagarić uz pratnju Sarajevske filharmonije, a kraj programa označio je fantastični vatromet.