Novosti

U Sarajevu prezentacija proizvoda namjenske industrije Hrvatske


U Domu Oružanih snaga BiH predstavljeni su proizvodi namjenske industrije Hrvatske na prezentaciji čiji su organizatori Ministarstvo odbrane BiH i Ambasada Hrvatske u BiH.

Prezentacija je, također, bila prilika za upoznavanje o proizvodnom programu hrvatske kompanije za proizvodnju oružja HS Produkt iz Karlovca, uključujući jurišnu pušku VHS- 2 (call. 5,56×45 mm), kao i različite modele pištolja na tržistu prepoznatljive HS linije i drugo pješadijsko naoružanje.

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio istaknuo je kako prezentacija spomenutih proizvoda svjedoči o uspješnoj vojnoj, privrednoj i svakoj drugoj saradnji.

Za hrvatsko, pa i za tržište Bosne i Hercegovine nije prioritet prodaja jedni drugima, nego je ključno pitanje razvijanje i unapređenje saradnje koja je u funkciji otvaranja i osvajanja trećih tržišta.

Posebno je to interesantno za Bosnu i Hercegovinu, jer Hrvatska je članica NATO-a i već ima certificirane proizvode koji mogu biti konkurenti drugim članicama tog saveza”, kazao je Del Vechio.

Potcrtao je da saradnja u tom pogledu s Hrvatskom može omogućiti Bosni i Hercegovini da se pripremi na putu ulaska u NATO, participiranja u privrednoj saradnji, posebno u oblasti proizvodnje oružja i vojne opreme.

Na značaj unapređenja stanja u spomenutom segmentu ukazala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš. Istaknula je da se radi o prezentaciji koja je dogovorena u sklopu bilateralne saradnje ministarstava odbrane dviju zemalja.

Ocijenila je kako se radi prezentaciji koja je korisna, ne samo za OSBiH, nego i za policijske i ostale sigurnosne strukture u BiH, a s obzirom na to da taj događaj, među ostalim, predstavlja i korak orijentiran na ispitivanje tržišta.

Direktor firme HS Produkt iz Karlovca Željko Pavlin kazao je kako je ta kompanija dugi niz godina prisutna na tržištu BiH, gdje je jedan od ‘glavnih igrača’, prvenstveno, zahvaljujući partneru – firmi Shot iz Zenice.

U sklopu sveukupne saradnje, a zahvaljujući HS Produktu, municija proizvedena u Pobjedi Goražde ‘stigla’ čak do dalekog Vijetnama.

Ponudom HS Produkta u značajnoj mjeri obogaćen asortiman proizvoda koji se distribuiraju odbrambenim i sigurnosnim strukturama BiH, istaknuo je direktor firme Shot iz Zenice Vedran Ključanin.

Sutra na poligonu OSBiH u Pazariću bit će održane prezentacije vatrenih mogućnosti izloženog naoružanja.