Novosti

Mađarska 10 puta povećala zlatne rezerve


Mađarska centralna banka (MNB) je saopćila da je povećala svoje rezerve zlata 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona.

Kako prenosi portal IntelliNews, Mađarskoj je kupljeno zlato fizički isporučeno u prvoj polovini oktobra.

MNB nije otkrila koliko je platila 2.300 zlatnih poluga, ali je cijena jedne unce zlata na svjetskom tržištu iznosila između 1.190 i 1.230 dolara početkom ovog mjeseca kada je mađarska centralna banka obavila prvu kupovinu zlata od 1986. godine.

Mađarske rezerve zlata su početkom 1970-ih godina iznosile 65-70 tona. Posle odluke donijete krajem 1980-ih o smanjenju zlatnih rezervi, njihov iznos je sveden na 10 tona, a kasnije je pao na aktuelne tri tone.

U martu ove godine, centralna banka vratila je u zemlju 100.000 unci zlata iz Londona.

Postalo je bitno pitanje čuvanja rezervi zlata na lokaciji koja obezbjeđuje sigurnost u slučaju geopolitičkih kriza”, saopćila je centralna banka tada.

Držanje ovog plemenitog metala u zemlji u skladu je sa međunarodnim trendovima – podržava finansijsku stabilnost i može dodatno da ojača povjerenje tržista u mađarsku ekonomiju, navodi se u saopćenju MNB.

Vrijednost mađarskih zlatnih rezervi iznosi oko 1,24 milijardi dolara po trenutnim cijenama. Udio rezervi zlata u međunarodnim rezervama centralne banke Mađarske porastao je na 4,4 posto, što je u skladu s prosjekom za zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi koje nisu članice eurozone, napominju iz MNB-a.

Na globalnom nivou, prvo mjesto drži SAD sa više od 8.000 tona zlata.