IT i Tehnologija

Wi-Fi i 5G mreža u automobilima: Poslovi vrijedni milijarde


Evropska komisija uspostavila je i odobrila pravila za korištenje Wi-Fi-ija u automobilima, dajući Volkswagenu i Renaultu – koji su se bavili ovom tehnologijom – prednost pred Daimlerom i drugim rivalima u 5G mrežama.

Očekuje se da će izvršno tijelo EU objaviti nacrt legislative sljedećeg mjeseca kada će zatražiti povratne informacije od zemalja EU i zakonodavca EU prije nego što je usvoji sljedeće godine.

Odluka je krucijalna za jednog od dva proizvođača automobila, telekom operatera i proizvođača opreme jer se očekuje da će tržište automobila povezanih sa internetom vrijediti milijarde eura godišnje.

Dok konektovani automobili postanu dostupni za nekoliko godina u Evropi, Komisija želi da ubrza njihov razvoj i podstakne saradnju između proizvođača automobila kako bi osigurala bezbjednije i efikasnije automobile putem regulative.

Ovakva pravna zaštita i regulatorno odobrene tehničke specifikacije također će uvjeriti kupce automobila i osiguravajuća društva o prednostima koje  bi automobili opremljeni konkurentskom tehnologijom imali.

Najnoviji nacrt predloženih pravila koje je u posjedu Reutersa otvara put za automobile opremljene Wi-Fi-om nazvanim ITS-G5 kako bi pokrili puteve u Evropi, dok će regulatori pregledati pravila najkasnije tri godine nakon njihove primjene kako bi uzeli u obzir sve nove tehnologije. To bi moglo značiti da bi alternativni 5G standard zvan C-V2X mogao trajati nekoliko mjeseci ili čak godina dok ne bi dobio odobrenje.