Novosti

Kafa Emina na policama trgovina u Austriji


Jedan od najpoznatijih Agrokomercovih brendova kafa Emina ušla je na tržište EU i oduševila kupce austrijskih Rewe Marketa. Ponos zbog velikog uspjeha tradicionalne bosanske kafe, koja se melje na kamenim mlinovima, nisu krili ni čelni ljudi kompanije AC Food iz Velike Kladuše, koja proizvodi kafu Eminu.

„Riječ je o saradnji sa našim stalnim kupcem koji svaki mjesec uzima određenu količinu naših proizvoda. Do sada smo preko njih izvozili samo kategorije Topsa, Petit keksa i kiseli program. Međutim, prije mjesec dana poslali smo mu uzorke kafe EMINA za koje je, od kupaca, dobio pozitivne komentare za kvalitet. Prva količina kafe za Austriju je isporučena početkom sedmice, a trenutno je pozicionirana u Rewe Marketima Austrija. Kasnije će širiti i po drugim trgovačkim lancima u Austriji“, kazao je Ševal Delić, direktor kompanije AC FOOD.

Pored kafe, kupci su veliko interesovanje pokazali i za nove inovativne proizvode AC FOOD-a, a iz kompanije navode kako očekuju i pozitivan odgovor od velikih trgovačkih lanaca; Spar, Unimarkt, Lidl, Hofer, Rewe, Globus, Real (Njemačka).

Prvi put kafa Emina proizvedena je prije 42 godine u Velikoj Kladuši kao jedan od brendova Agrokomerca. Njen povratak na tržište omogućila je kompanija AC FOOD koja je prepoznala potencijal u brendovima nekadašnjeg krajiškog prehrambenog diva, sa nastojanjem da ih vrati na tržište.
Emina se prži sporije, a melje se u kamenim mlinovima. Proizvodi se prema specijalnoj recepturi, kao kombinacija nekoliko premium sorti kafe, bez kiselosti i gorčine.