Novosti

Dobit Daimlera potonula 21 posto zbog Dieselgatea


Div njemačke automobilske industrije Daimler izvijestio je o padu dobiti u trećem kvartalu, potvrdivši slabije poslovne prognoze za cijelu godinu u kontekstu pada prodaje i troškova ugradnje nove opreme u dizelske automobile.

U razdoblju od jula do septembra neto dobit proizvođača Mercedes-Benza pala je 21 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 1,76 milijardi eura.

Još je veći pad zabilježen u stavci operativne dobiti, za 27 posto, na 2,5 milijardi eura. Prihodi su smanjeni jedan posto na 40,2 milijarde eura.

Okruženje je za automobilsku industriju, pa tako i za Daimler, i dalje vrlo izazovno”, izjavio je izvršni direktor Dieter Zetsche.

U automobilskom dijelu Mercedes-Benzu prodaja je smanjena četiri posto, uz prodatih 795.000 vozila. Prihodi su im smanjeni sedam posto.

Operativna je dobit tog dijela poslovanja potonula 35 posto zbog „kontinuiranih vladinih postupaka i mjera za dizelska vozila”, saopćeno je iz grupe.

Težak udarac za Daimler bio je i takozvani skandal „dieselgate” i povlačenje oko 774.000 automobila, za koje je njemačka vlada u junu utvrdila da su opremljeni nezakonitim softverom za prikrivanje prekomjernih emisija štetnih gasova ugljen dioksida.