Investicije

Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih


Fondacija Mozaik, vodeći impakt investitor u Bosni i Hercegovini i regionu, ovog je mjeseca pokrenula kampanju za registraciju i pokretanje društvenog biznisa sa dosad najvećim godišnjim fondom za investicije u mlade i njihove ideje, u iznosu od 700.000 KM.

Investicije su namijenjene mladima od 18 do 35 godina iz BiH, kojima treba ozbiljna investicija i mentorska podrška. Za sredstva mogu aplicirati ukoliko imaju zrelu, testiranu ideju za društveni biznis, ali još nisu ostvarili prvu prodaju ili su je ostvarili, a potrebna im je investicija za registraciju d.o.o.

Aplicirati mogu i oni koji već imaju registrovan biznis do pet uposlenih i promet do 50.000 KM godišnje, a žele iskoristiti ovu priliku da svoj biznis pretvore u društveni (impakt) biznis.

Iako se radi o velikom fondu i ozbiljnom novcu, Mozaik je, kako se navodi u saopćenju za javnost, puno više od investitora jer mladim poduzetnicima i poduzetnicama pored maksimalno do 40.000 KM u novcu, nudi i do 20.000 KM u mentorskoj podršci. Sa partnerskom bankom na samom početku mogu aplicirati za kredit bez kolaterala za još dodatnih do 20.000 KM.

Bitno je napomenuti da će društveni biznisi koji se pokrenu u suvlasništvu s Mozaikom više od pola svog profita nakon poreza na dobit usmjeriti u  rješavanje određenog društvenog problema u zajednici.

Više od 200 mladih ljudi iz 50 mjesta širom BiH je odlučilo da svoju biznis ideju testiraju upravo u Mozaikovom Impakt inkubatoru. Njih 11 je već registrovano nakon testiranja na tržištu, drugi su u procesu registracije. Proizvode nekih od ovih biznisa mogu se  pronaći na policama vodećih prodajnih lanaca širom BiH.