Tržišta i finansije

Tržišna vrijednost Facebooka, Amazona, Netflixa i Googlea pala za 200 milijardi dolara


Dionice Facebooka, Amazona, Netflixa i Googleove krovne kompanije Alphabet bile su u središtu nestabilnog trgovanja na Wall Streetu i u ponedjeljak, drugi dan zaredom, pa je tržišna vrijednost te tzv. FANG grupe u samo dva dana pala za više od 200 milijardi dolara.

Od početka oktobra cijene dionica tog tehnološkog kvarteta, koji je godinama predvodio po rastu na tržištu, potonule su između 14 i 24 posto. Zbog toga je ukupna tržišna vrijednost tih kompanija jučer pala na pala 1.930 milijardi dolara, dok je u julu iznosila rekordnih 2.500 milijardi dolara.

Posljednji udar na FANG grupu uslijedio je krajem prošle sedmice kada je Amazon izvijestio o slabijim, nego što se očekivalo, poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju, što je izazvalo strahovanja da se taj tehnološki div suočava sa sve većom konkurencijom. U samo dva dana cijena dionice Amazona potonula je 14 posto, što je njen najveći dvodnevni gubitak od 2014. godine.

Zbog toga je taj e-trgovac i predvodnik na tržištu ‘cloud’ usluga pao na treće mjesto američkih kompanija po tržišnoj vrijednosti, a na drugo se mjesto probio softverski div Microsoft. Prvo mjesto i dalje uvjerljivo drži proizvođač iPhonea Apple.

FANG grupa našla se pod pritiskom i zbog pada cijene dionice Alphabeta u posljednja dva dana. Doduše, ta krovna kompanija Googlea izvijestila je krajem prošle sedmice o snažnom rastu dobiti i prihoda u trećem kvartalu, no ipak sporijem nego što su analitičari na Wall Streetu očekivali.

To su najvažniji razlozi zbog kojih je FANG grupa u posljednja dva dana na tržišnoj vrijednosti izgubila više od 200 milijardi dolara.

Ulagači na berzama sada nestrpljivo čekaju poslovni izvještaj Facebooka, koji će biti objavljen u utorak navečer, nakon zatvaranja Wall Streeta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su prihodi te društvene mreže u trećem tromjesečju porasli za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bio bi to impresivan rast, no ipak najsporiji od kada su dionice Facebooka 2012. godine uvrštene na američke berze.

Uz to, ulagači su sve više zabrinuti zbog rasta troškova poslovanja Facebooka i narušavanja ugleda te društvene mreže zbog slabe zaštite ličnih podataka korisnika.