Novosti

Sindikat RS-a traži povećanje plaća za sve radnike


Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske (RS) traži povećanje plaća radnicima u svim sektorima u tom bh. entitetu.

”Nedavno povećanje plaća od 30 KM je simbolično. Nijedan poslodavac nije dao nijednu KM iz svog budžeta, već je to novac budžetskih korisnika. Sada je red da poslodavci sjednu i donesu odluku o povećanju plaća, te potpišu granske kolektivne ugovore”, rekla je predsjednica Sindikata Ranka Mišić.

Istaknula je da mnogi radnici nisu dobili ni povećanje od 30 KM.

Mišić je na konferenciji za novinare precizirala da povećanje plaća za budžetske korisnike treba da bude uvršteno u budžet za narednu godinu, kao i da poslodavci treba da počnu pregovore sa sindikadatima o povećanju zarada.

”Imamo ozbiljan problem s Unijom udruženja poslodavaca u vezi s pregovorima na ovu temu”, rekla je Mišić, ističući da je vrijeme da “poslodavci odriješe kesu”.

Povećanje plaća je moguće, kako je dodala, kroz rasterećenje rada ili suzbijanje sive ekonomije.

Analize su, kaže, pokazale da je jedna trećina BDP-a u “sivoj zoni” i treba razmotriti mjere i pokrenuti rad svih inspekcijskih organa da se taj novac izvuče i iskoristiti za povećanje plaća.

”Osnovni razlog zašto ljudi odlaze iz RS-a, jeste nemogućnost da zarade novac za egistrenciju svojih porodica”, rekla je predsjednica Saveza sindikata.

Za sindikalce su prioritet i izmjene Zakona o radu.