Tema u fokusu

NEX Studio – Pouzdana kompanija koja i sa konkurentima ima prijateljski odnos


NEX Studio d.o.o. postoji od 2003. godine, a sigurnim odlukama menadžmenta ova kuća dovedena je u poziciju među vodećim u regiji – pružajući usluge satelitskog praćenja vozila.

Tim ove kompanije čine mladi, odgovorni i ambiciozni stručnjaci iz oblasti informatike, marketinga i odnosa s javnošću koji su spremni udovoljiti najrazličitijim zahtjevima klijenata i tržišta, a kako su zahtijevale propozicije i kriteriji – NEX Studio je i ove godine zaslužio titulu bonitetno pouzdane kompanije u Bosni i Hercegovini.

Povucite nam paralelu između tekuće i prethodne godine kada je riječ o poslovanju kompanije?

”Poslovanje – poprilično širok pojam za bh. privredu i privrednika. Možete poslovati desetine, stotine hiljada KM, čak i milione, a gledajući – milionski iznos je veliki promet i recimo uspjeh za kompaniju. Međutim, jaka privreda, firma ili privrednik ogledaju se u načinu balansiranja prihoda i rashoda. Kad spomenemo troškove, to često znam porediti sa hodanjem po žici bez sigurnosnog pojasa. Dok si iznad, odnosno na njoj, dobro je… radite, privređujete sebi i društvu. Firme koje svakodnevno kontrolišu troškove, vlasnici, uprava društva, posebni timovi i ako je u konačnici podignuta svijest uposlenika firme da se domaćinski ponaša, te da je i on u lancu uspjeha firme, onda očekujte pozitivan bilans na kraju godine. Mi smo prezadovoljni poslovanjem u tekućoj godini. Rast tržišta je više nego povećan, međutim, opet nema opuštanja do kraja godine jer ima još dosta posla da se uradi. Rezultati se ipak računaju na kraju, pa zato trebamo ostati skoncentrisani na ciljeve i zaključiti godinu uspješno i poslovno.” 

Kakva je struktura vašeg radnog kadra?

”Dovoljno je da kažem da je prosjek godina uposlenika – 27. Izuzetno mlad tim, požrtvovan svojim radnim mjestom, sa jasno definisanim obavezama i odgovornostima. Team building je svaki dan, od zajedničkih sastanaka, ručkova i prepričavanja dugodovština, generalno – opuštena atmosfera. To svi znaju, ali kad se radi, radi se.”

Šta je to što vas izdvaja u odnosu na konkurenciju?

”Najbolje u svemu je što NEX Studio posluje sa kućama koje se bave sličnom ili istom branšom. Svi konkurenti, ja ih smatram prijateljima, a onda poslovnim partnerima koji direktno rade sa nama, znaju vrlo dobro o čemu pričam. Uvijek su nam otvorena vrata za sve kompanije, ne samo konkurentske nego i poslovne partnere, a veoma je bitno da se imaju zajednički sastanci, razmjena informacija, praćenja noviteta iz GPS branše i naravno međusobne edukacije i pružanje podrške.”

Koji su najčešći problemi sa kojima se susrećete u poslovanju?

”Trenutna situacija kakva jeste, a na koju ne možemo samo da zatvorimo oči, jeste odlazak radnika iz BiH. Odabir radnog kadra, potencijalnog radnog kolege sveo se na agoniju, a htjeli mi to svi priznati ili ne – tako je. Govorim generalno, ne samo u našoj branši, ovoj firmi i državi, nego govorim o široj regiji. Na sastancima sa vlasnicima kompanija, zajednička tema su kadrovi, radna mjesta, oglasi, aplikanti, CV… Ovo je jedino što mogu da izdvojim kao problem, ipak, to je moje subjektivno mišljenje, jer posla ima, itekako ima u ovoj zemlji, a sad koliko neko ima kakav apetit za plaću, to je nešto sasvim drugo.”

Možete li izdvojiti projekt na koji ste posebno ponosni?

”Moram reći da sam ponosan na čitav kolektiv, na radne kolege, na dobavljače, partnere i klijente. Svaka godina je novi projekat za sebe, svaka godina nosi radne zadatke i sebično bi bilo da kažem da sam ponosan na jedno, a takvih trenutaka tokom godine je mnogo. Ponosan sam na motiviranost kolektiva da zadovoljimo svaki dan koji je pred nama. Rezultate poslovnosti, čak i kritike tokom godine daju nam svi, a sve su to detalji koje nas tjeraju da budemo bolji svaki dan, svaku godinu da zaključimo zadovoljni.”

Kakvi su vam planovi u skorijoj budućnosti?

”Kraj godine se bliži, planovi tek trebaju da se definiraju u narednom periodu. Neka smo zdravi, mudri i pravedni u našim odlukama, a šta nosi naredna godina – saznati ćemo. Definiranim ciljevima da se maksimalno posvetimo i težimo za realizaciju istih, te da budemo još bolji”, rekao je Nedim Zgodić i uime kompanije svim čitaocima Poslovnih novina poželio uspješnu 2019. godinu.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)