Tržišta i finansije

Bezos u dva dana izgubio 19,2 milijarde dolara


Osnivač Amazona Jeff Bezos, često meta napada zbog užasnih uslova rada i niskih plata u njegovoj kompaniji, izgubio je u samo dva dana čak 19,2 milijarde dolara ličnog bogatstva zahvaljujući negativnim trendovima na berzama.

Bezos je tako srušio nedavni rekord u vlasništvu Marka Zuckerberga, koji je u julu izgubio impresivnih 16,5 milijardi dolara nakon što njegova kompanija nije ispunila očekivanja tržišta. Ne toliko tržišta koliko male grupe analitičara koji redovno nabacuju neke njima zgodne brojke kao kriterije za uspješnost kompanija, da bi ove onda izgubile milijarde dolara vrijednosti jer investitori misle da je promašivanje tih očekivanja ozbiljan pokazatelj (ne)uspješnosti.

Uglavnom, straha nema, Bezos je i dalje broj jedan po ličnom bogatstvu, ispred Gatesa, iako sada ima 128,1 milijardu dolara, a još prošli mjesec je imao 167,7 milijardi. Posebno je moralo boljeti gubljenje 8,2 milijarde dolara u ponedjeljak, što je bio uvjerljivi rekord za Bloombergovu listu 500 najbogatijih ljudi.