Tržišta i finansije

Inflacija u Turskoj porasla u oktobru na 25 posto


Međugodišnja inflacija u Turskoj porasla je u oktobru na 25 posto, prema zvaničnim podacima objavljenim jučer. To je najviši nivo u 15 godina i rezultat aktuelnog utjecaja valutne krize na širu ekonomiju.

U odnosu na septembar, potrošačke cijene su u oktobru skočile za 2,67 posto, pokazuju podaci turskog Instituta za statistiku.

Na ovoliki porast inflacije u oktobru utjecali su rast cijena odjeće i obuće od 12,74 posto na mjesečnom nivou i više cijene stanova za 4,15 procenata, prema statističkim pokazateljima.

Lira je na izvještaj o inflaciji neznatno reagovala, oslabivši na 5,44 lira prema dolaru sa nivoa od 5,43. Turska valuta se nedavno oporavila od rasprodaje pokrenute strahom investitora u pogledu nezavisnosti centralne banke i sporom između Washingtona i Ankare zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj.

Prošlog mjeseca, turska centralna banka je ostavila svoju referentnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou, nakon oštrog povećanja u septembru, a usljed popuštanja tenzija sa Sjedinjenim Državama nakon oslobađanja sveštenika.

Utjecaj strmoglavog pada lire na privredu još se osjeća, imajući u vidu da su se ključni indikatori, kao što su potrošačko i ekonomsko povjerenje, spustili na najniži nivo i da je vlada snizila prognoze rasta za naredne tri godine.

Proizvođačke cijene su porasle za 0,91 posto u oktobru na mjesečnom nivou, dok su na godišnjem skočile za 45,01 posto.