Tema u fokusu

Page d.o.o. razvija vrhunske softvere i zadržava stručnjake u BiH


Plaće i uslovi rada na svjetskom nivou, a posao i život u Bosni i Hercegovini – iako ovo zvuči utopijski ipak je moguće i takva kompanija postoji i uspješno radi u našoj državi.

Firma Page d.o.o. osnovana je prije tri godine u Istočnom Sarajevu, a glavna djelatnost je izrada najzahtjevnijih softvera i rješenja za sve šire IT tržište.

Odluka o osnivanju nije nastala slučajno i kako vole kazati nisu kao neke velike firme u IT sektoru počeli posao iz “garaže”. Krenuli su na osnovu studiozne analize rastućih potreba tržišta u BiH, ali i procjene da BiH u ovoj oblasti ima veliki potencijal, odnosno mlade stručnjake koji uz adekvatnu podršku i uslove rada mogu razvijati softver za najzahtjevnije kupce i potrebe. Danas aplikacije ove firme koriste raznorazne institucije, hoteli, privatne firme…

Svaki projekt koji radimo ima za cilj da korisnicima olakša rad, pristup informacijama, unaprijedi poslovanje firmi. Također, razvijamo napredni softver i inovativna rješenja za sigurnosni sektor koji pomaže u očuvanju sigurnosti, zaštite građana i imovine”, navode iz firme Page.

Upravo u ovom segmentu u posljednje dvije godine kompanija je napravila značajan iskorak i realizirala brojne projekte. U skladu sa povećanjem obima poslova i rastom prihoda, strateški se širila firma i zapošljavali novi stručnjaci. Angažovani su i univerzitetski profesori, ali i brojni stručnjaci koji nisu iz IT oblasti.

S obzirom na to da je na tržištu teško naći nezaposlenog, a već “izgrađenog” IT stručnjaka, firma se okrenula pronalasku i podršci mladim talentima.  Zbog toga stipendiraju nadarene studente i nude mogućnost daljeg usavršavanja. Ali, nisu samo fokusirani na studente elektrotehnike i profilisane IT stručnjake.

IT sektor je velika šansa za razvoj zemlje i osim osoba koje se bave programiranjem, uključuje i stručnjake iz drugih branši, kao što su ekonomisti, pravnici, lingvisti… Jer da biste napravili neki program i ispunili sve zahtjeve kupaca, često je potrebno dobro poznavanje različitih jezika, osobe za marketing koje će prodavati proizvod, dobro poznavanje pravnih propisa… U prethodne dvije godine sistematično smo radili na razvoju firme i vrlo brzo, odnosno iduće godine planiramo izlazak na evropsko tržište, prvenstveno Austrije i Njemačke”, ističu sagovornici iz Page-a.

Iako imaju ponude, opredjeljenje Page-a nije da rade poslove za druge firme u svijetu, već da kreiraju i prodaju kompletne vlastite programe i softverska rješenja.

Možemo se takmičiti sa drugim firmama i po cijeni, ali i kvalitetu jer ovo podneblje ima mnogo stručnjaka i telenata. Nažalost, mnogi od njih su otišli vani u potrazi za dobro plaćenim poslom. Naš cilj je da ih zadržimo i da ovdje pokažu svoje umijeće i ostvare životne ciljeve. Zbog toga je naš moto da izvozimo znanje, a ne mlade talente”, navode iz ove kompanije.

U Page-u vode računa i o povoljnom radnom okruženju i zbog toga je stvoren poseban ambijent kako bi se uposlenici što ugodnije osjećali na poslu. U firmi postoje i prostorije za odmor, gdje se često razmjenjuju mišljenja, ali i nastaju kreativne ideje… Ali, prije svega tu se stvaraju čvrsta prijateljstva i povezanost među kolegama.

Tako se vrlo često desi da se druženja nastave i poslije radnog vremena, na što samo posebno ponosni jer nam to pokazuje koliko su ljudi povezani sa firmom, ali i da postoji zdrav i prijateljski odnos među uposlenicima. Često organizujemo i zajedničke izlete i druženja van firme. To sve doprinosi da u svakodnevnom poslu imaju bolju  saradnju, a kroz timski rad i bolje rezultate”, kažu u Page-u.

Pitali smo i zašto se firma Page odupire da radi poslove za druge veće kompanije. Kako kažu, nekada je to nužno za mnoge male firme, ali pojašnjavaju da se na taj način, “ubija” kreativnost stručnjaka.

U takvim poslovima obično se dobije unaprijed zacrtano rješenje i programeri trebaju raditi po tom šablonu. Oni tako postaju mašine za programiranje i vremenom gube kreativnost. Kada razvijamo kompletan program, imaju mnogo veću širinu za vlastite ideje i traženje rješenja, a rezultat je bolja efikasnost i kvalitet”, zaključili su u ovoj bonitetno pouzdanoj kompaniji.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)