Slovenija povećava minimalac sa 638 na 736 eura

Slovenija povećava minimalac sa 638 na 736 eura

Minimalna plaća za puno radno vrijeme u Sloveniji će se u iduće tri godine, sa sadašnjih 638 eura neto postupno povećati na 736 eura, prema novom zakonskom prijedlogu koji podržava parlamentarna većina, a trebao bi da stupi na snagu s početkom iduće godine.

Prijedlog izmjena zakona o minimalnoj plaći u srijedu je u zakonodavni postupak uložila stranka Ljevica koja ne učestvuje u vladi, ali podržava socijalni dio njenog programa, prenose agencije.

Prijedlog su potpisala 52 zastupnika, među kojima i svi iz vladajuće koalicije premijera Marjana Šarca pa ne bi trebao imati teškoća za prolaz u 90-članom zastupničkom domu.

Nešto više plaće tako bi od iduće godine dobilo oko osam posto radno aktivnog stanovništva kojima poslodavci isplaćuju zakonski zajamčenu minimalnu plaću za puno radno vrijeme, s time da bi se ona do predviđenih 736 eura povećavala do 2021. godine.

Minimalna garantovana zarada je u ovoj godini iznosila 638 eura neto, odnosno 843 eura u bruto iznosu.

Skepsu prema novom povećanju minimalne plaće izražavaju poslovna udruženja, jer se poslodavci boje pada profitabilnosti i konkurentnosti, dok sindikati promjenu zakona o minimalnoj plaći pozdravljaju.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.