Novosti

Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1


Indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde povećan je sa 91,8 na 95,1 u 2017. godini navodi se u Izvještaju o razvoju koji je sa Izvještajem o provedbi Strategije razvoja BPK Goražde za prošlu godinu,usvojila kantonalna Vlada.

Premijer BPK Goražde Emir Oković rekao je da su u izradi ovog izvještaja  korišteni  podaci Federalnog zavoda za statistiku, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, kao i podaci resornih ministarstava i ostalih nadležnih institucija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

‘’Taj indeks se izračunava u odnosu na porast broja zaposlenih, smanjenje nezaposlenosti, rast industrijske proizvodnje i ulaganja u određene projekte i infrastrukturu. To je, zaista, jedan ohrabrujući podatak i u odnosu na ciljnu cifru koju smo precizirali samom Strategijom razvoja kantona, možemo reći da smo se primakli istoj, što znači da smo, prije svega, realno planirali, odnosno postavili strateške ciljeve koje je usvojila i Skupština kantona’’, pojasnio je Oković.

Izvještaj uključuje i podatke o programima i projektima koji su realizirani putem resornih ministarstava i lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosi oko 35 miliona KM. Značajan dio tih sredstava ostvaren je posredstvom viših nivoa vlasti i odnosi se na projekte u pet oblasti.

Ocjenjuje da je usvojeni izvještaj pokazatelj pozitivnih trendova koje treba nastaviti, a u fokusu je daljnji rast zaposlenosti.

‘’Najvažniji cilj je povećanje zaposlenosti. On je predviđen na nivou od 2,2 posto godišnje i to je u zadnjih deset godina cilj koji se ostvaruje u ovom kantonu, a nezaposlenost je, možemo slobodno reći, u istom periodu smanjena za gotovo jednu četvrtinu. Postoje određeni programi i projekti koji još nisu pokrenuti i koji su projicirani na 2019. i 2020. godinu. Na većini programa i projekata predviđenih samom Strategijom aktivnosti se dešavaju, neki su i okončani, tako da, u svakom slučaju, mi imamo jedan alat koji nam pokazuje pravce u odnosu na koje se mi referišemo’’, istaknuo je Oković.