Aćimović: Bh. izvoznici ponovo ugroženi, potreban hitni sastanak

Aćimović: Bh. izvoznici ponovo ugroženi, potreban hitni sastanak

Kosovo je uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH, uvelo bh. izvoznike u novu krizu, a najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa, ocijenio je potpredsjednik SDPBiH Draško Aćimović.

”Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH, kao što se to desilo i nakon dešavanja s turskom lirom. Bez obzira na to da li će Kosovo povući ovu odluku ili ne, sve dosadašnje krizne situacije pokazuju da BiH ne može vise izdržati blokade i da treba hitno formiranje nove, stabilne vlasti na svim nivoima, da bi se hitno pokrenuli procesi i osiguralo kvalitetno funkcionisanje države”, rekao je Aćimović.

Naglasio je da je BiH sa Kosovom ima veći izvoz od uvoza osam puta i da je  to je jedan od rijetkih suficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

”Iako smo upozorili za vrijeme pada turske lire da će biti pogođeni izvoznici iz BiH, nije bilo nikakve reakcije od  vlasti i došlo je do sloma izvoza, koji se mogao spriječiti. Potrebno je organizovati hitni sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u vanjskotrgovinskom balansu, što će utjecati i na BDP”, kazao je Aćimović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.