Tema u fokusu

Saga NFG: Pouzdani i vodeći zagovornici digitalne transformacije u BiH


Saga NFG d.o.o. Banja Luka, čiji je osnivač Saga d.o.o. Beograd, posluje od decembra 2007. godine uz punu podršku matične kompanije. U saradnji sa Sagom d.o.o. Beograd pruža najbolja rješenja svojim klijentima u upravljanju njihovim IT okruženjem u Bosni i Hercegovini.

Od svog osnivanja 1989. godine, Saga je kompanija koja nudi ICT usluge, prije svega velikim i srednjim preduzećima na tržištu, u industrijama gdje je ICT od ključne važnosti za postizanje uspjeha. Tokom svog postojanja ostvarila je partnerstva sa više od 70 renomiranih preduzeća iz ICT industrije.

Konstantno se širi u regionu i investira u zaposlene, njihovo obučavanje i povećanje njihovog nivoa znanja i vještina.

”Mi smo tim iskusnih profesionalaca koji je spreman da se izbori sa svakim izazovom. Od 2005. smo među top system integratorima u Srbiji i poslujemo u 26 država širom svijeta. Vodeći smo zagovornici digitalne transformacije na našim prostorima. Od 2009. smo članica New Frontier grupacije koju je Gartner svrstao među 10 najuspešnijih sistem integratora u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Sjedište kompanije New Frontier Group je u Austriji, a u sistemu se nalaze preduzeća u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, SAD-u, Kanadi, Turskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, Austriji, Australiji i Rusiji”, poručila je direktorica kompanije Aleksandra Grubor.

Da li je ostvaren rast u odnosu na prethodnu godinu?

”Očekujemo rast od oko 15 posto u odnosu na prošlu godinu, rezultati postoje, ali svakako da uvijek može bolje.”

Kakva je struktura vašeg radnog kadra?

”Većinu našeg radnog kadra čine visoko obrazovane osobe. Ovo je struka koja ne trpi prestanak usavršavanja, tako da većina naših kolega ima i određeni broj dodatnih certifikata. Stalno usavršavanje je neophodno ako želimo biti konkurentni na tržištu.”

Šta je to što vas izdvaja u odnosu na konkurenciju?

”S izazovima današnjeg svijeta mijenjaju se potrebe za IT-jem. Kompanije traže inovativnog i pouzdanog partnera za rješavanje ovih izazova i odgovaranje na njihove zahtjeve uz istovremeno kreiranje poslovne vrijednosti. Naš tim koji se bavi konsaltingom i uslugama isporučuje znanje i sredstva za dizajniranje, razvoj, implementaciju i upravljanje fleksibilnim IT okruženjem. Dugogodišnje prisustvo na tržištu i izuzetna lista referenci, visok nivo usluge i zadovoljstva klijenata, širok portfolio koji pokriva sve potrebe različitih grana industrije, tehnička ekspertiza – najveći broj certifikata u ICT industriji, sistem-integratorski pristup, iskustvo i znanje u radu sa klijentima na realizaciji digitalne transformacije njihovog poslovanja, velika ekspertiza u softverskim rješenjima i izradi informacionih sistema od velike važnosti, razvoj inovativnih in-house rješenja, poseban fokus na razvoj novih digitalnih poslovnih modela, dobra geografska pokrivenost tržišta, izuzetna servisna i tehnička podrška, sve su to razlozi zbog kojih se izdvajamo od drugih.”

Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete u poslovanju?

”Neusklađenost potreba tržišta i zakonske regulative koje prilično kaskaju za potrebama tržišta.”

Možete li izdvojiti projekt na koji ste posebno ponosni?

”Kombinujući naše dugogodišnje iskustvo na ICT tržištu sa našom dubokom posvećenošću inovacijama, stvorili smo okvir sastavljen od rješenja i usluga koje pomažu kompanijama da se pokrenu u pravcu povezanog i društvenog digitalnog svijeta zasnovanog na cloud rešenjima i saradnji. Našim klijentima pomažemo da kroz inovacije stvore nove izvore prihoda. Tokom posljednjih godina razvili smo snažne mogućnosti da pomognemo našim klijentima u razvijanju novih poslovnih modela za digitalnu ekonomiju, kombinujući sposobnosti za poslovno modeliranje, ekspertizu u globalnim i lokalnim trendovima digitalizacije i praktično iskustvo u realizaciji ICT projekata. Pružanje konsultantskih usluga na polju digitalne transformacije predstavlja prvi korak za naše klijente i, naravno, podrazumijeva dublje angažovanje u vezi sa poslovnim modelima. U kasnijim fazama podrazumijevaju ICT projekti za adaptiranje postojeće ICT infrastrukture, za zaštitu digitalnog poslovanja od cyber kriminala i za adaptiranje korporativnih IT aplikacija kao što su ERP, CRM, HR sistemi u skladu sa poslovnim potrebama digitalne ekonomije.”

Kakvi su vam planovi u skorijoj budućnosti?

”Sagu pokreće osnovni princip: osigurati poslovnu vrijednost našim korisnicima. Težimo da budemo inovativna kompanija kontinuirano fokusirana na rješavanje problema novih generacija korisnika naših IT rješenja. Oblikujemo budućnost u oblasti ICT rješenja kreirajući vrijednosti i šanse za naše kupce, zaposlene, investiture i partnere. Želimo da budemo lideri u kreiranju i razvoju najnaprednijih rješenja koja prevode napredne informacione tehnologije naših globalnih partnera u vrijednosti za lokalne poslovne subjekte kroz naša profesionalna rješenja i usluge. Želja kompanije je da doprinese uspjehu i zadovoljstvu njenih klijenata preko poboljšanja kvaliteta i upravljivosti sopstvenog poslovanja, a svojim dioničarima da omogući dodatnu vrijednost. Za potrebe korisnika usluga, zaposlenih, investitora i svojih partnera, kompanija usmjerava svoje snage ka virtualizaciji, automatizaciji i optimizaciji sistemskih rješenja u cilju integracija sa svim sistemima koji su dio globalne kompjuterske mreže”.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)