Ambiciozni planovi donjovakufskog preduzeća Komar

Ambiciozni planovi donjovakufskog preduzeća Komar

Proizvodnja gipsa na području općine Donji Vakuf ima dugu tradiciju, a jedno od onih preduzeća što u svom radu pokušava učiniti korak više u tom segmentu je Tvornica gipsa “Komar”, koja trenutno upošljava oko šezdeset radnika.

”Naš osnovni proizvod je prirodni gips u rinfuzi, alabaster i modelar, a u posljednje vrijeme sve više radimo manja pakovanja gipsa koja se traže na tržištu. Imamo, također, proizvode na bazi gipsa, cementa i kreča, koji zadovoljavaju sve standarde”, kaže direktor ovog preduzeća Samir Terzić.

Ističe da svaki kilogram gipsa u proizvodnji prođe kompletnu laboratorijsku i završnu kontrolu, te da se tek nakon toga šalje kupcima, s kojima postoje sklopljeni ugovori.

”Naš gips je sve traženiji u BiH i regiji. Modelarski gips izvozimo u Sloveniju, dok u Hrvatsku izvozimo poluhidratni gips i određene količine manjih pakovanja, te neke druge proizvode, kao što su gipsana ljepila i glet mase. Imamo kupce u Srbiji i Makedoniji, a u narednom periodu ćemo nastojati riješiti svu potrebnu papirologiju, kako bismo ove proizvode mogli izvoziti u većim količinama u Evropsku uniju gdje, naravno, postoje posebni propisi”, naglasio je.

Dodaje da bh. proizvođačima gipsa ne ide na ruku to što se, zbog daljine puta, isporuka manjih pakovanja ne isplati, kao ni činjenica da su se pojavili proizvođači i uvoznici vještačkog gipsa koji, prema njegovim riječima, nema kvalitet koji bi gips trebao imati.

”U našoj državi ne postoje one posebne norme koje važe u evropskim zemljama, tako da ovdje svako može, bez dodatnih finansijskih opterećenja, uvesti tu vrstu gipsa po prihvatljivim cijenama. Ali, radi se, ipak, o vještačkom gipsu”, istaknuo je.

Prema njegovim riječima, gips koji se proizvodi na području Donjeg Vakufa je prirodnog porijekla i ima izuzetno dobre mehaničke osobine.

”Treba znati da gips kao vezivo, za razliku od cementa i kreča, ima dobre benefite sa zdravstvenog stanovišta. Jer, pH vrijednost gipsa je kao pH vrijednost ljudske kože, tako da on u unutrašnjosti prostorije regulira vlagu. Zapad je to prepoznao i više koristi gips, za razliku od regiona koji, u tom smislu, stagnira. Trenutno se dosta traže cementni programi, pa je i to bio jedan od razloga što smo mi pokrenuli paletu praškastih proizvoda”, kazao je Terzić.

Šansu za budući razvoj firme vidi, između ostalog,  u proizvodnji sirovog gipsa za koji vlada također veliki interes, s obzirom na to da se često koristi u poljoprivredi, za oplemenjivanje tla.

”Uz povećanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanja ambalaže praškastih proizvoda, naš cilj u 2019. bit će podizanje na još viši nivo samog tehnološkog procesa, čime ćemo otvoriti vrata za nove poslovne ugovore. Određeni razgovori u tom smjeru već su obavljeni s pojedinim kupcima, kao i s Knaufom, koji je od ove godine novi suvlasnik preduzeća”, zaključio je.

Na kraju kaže da uposleni u Tvornici gipsa “Komar” s velikim optimizmom ulaze u iduću godinu, u kojoj očekuju intenzivniji izlazak na tržište, s obzirom na to da su obavljeni “ozbiljni razgovori s onima s kojima će sarađivati”.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.