Novosti

London gubi 800 milijardi eura: Banke sele za Frankfurt


Lobistička grupa Frankfurt am Main Finance – FMF procjenjuje da će London do marta sljedeće godine izgubiti do 800 milijardi eura aktive, pošto banke prenose svoje poslovne operacije u druge centre prije nego što se dogodi Brexit.

FMF je do ove brojke stigla nakon potvrde da je 30 finansijskih institucija podnijelo zahtjev Evropskoj centralnoj banci (ECB) za preseljenje svog sjedišta u Frankfurt, a kako najavljuju ta cifra mogla bi poslije marta biti i veća.

Direktor FMF-a Hubertus Veh naveo je u e-mailu za medijsku kuću CNBC da neizvjesnost prisiljava banke da presele selektovane poslovne sektore ili svoje cijele kompanije iz Velike Britanije.

“Dok god neizvjesnost traje, većina institucija će vjerovatno se opredijeliti za neko minimalno rješenje. U svakom slučaju, jasno je da će uslijediti drugi krug značajnih posljedica”, ocijenio je Veh.

Nekoliko velikih banaka je najavilo kako će premjestiti i zaposlene iz Londona prije početka Brexita, a u FMF-u procjenjuju da će u Frankfurt biti prebačeno do 10.000 radnih mjesta i da će se će taj proces nastaviti do 2024. godine.