Novosti

Karta najboljih univerziteta u Evropi


Britanski list specijaliziran za visoko obrazovanje “Times Higher Education” svake godine objavljuje rang-listu svjetskih univerziteta, na kojoj je više od 1.250 najboljih univerziteta na svijetu.

A češki lingvista, matematičar, kartograf Jakub Marian na svom je blogu, na kojem objavljuje edukativne geografske karte s različitim podacima, objavio i kartu Evrope s brojem vrhunskih univerziteta u svakoj zemlji.

Za kriterijum je uzeo ulazak u prvih 500 na posljednjoj rang-listi Times Higher Educationa.

Jedino Mađarska, Češka i Estonija imaju po jedan vrhunski univerzitet u istočnoj Evropi.

Sve zemlje bivše Jugoslavije, Albanija, Bugarska, Rumunija, Poljska, Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Litvanija i Latvija, nemaju nijedan univerzitet među najboljima.

Ipak, čak i Estonija, zemlja s manje od milion i po stanovnika, ima jedan univerzitet među 500 najboljih na svijetu, prema ovoj statistici. Mađarska i Češka također imaju po jedan. S druge strane, zemlje zapadne Evrope stoje neuporedivo bolje.

Njemačka ima 44 vrhunska univerziteta, Velika Britanija 58, Francuska 21, Italija 33, a relativno male zapadnoevropske zemlje također ne stoje loše: Irska ima sedam vrhunskih univerziteta, Danska i Austrija po šest, Švedska 11, a Švicarska devet.

S obzirom na broj stanovnika, najbolje stoje skandinavske zemlje.

No budući da ova statistika ne uzima u obzir broj stanovnika i studenata u nekoj zemlji, a logično je očekivati da će veća zemlja imati više univerziteta, pa tako i više vrhunskih nego manja zemlja, Marian je izradio još jednu kartu. Na ovoj je izračunao broj studenata na univerzitetima koja spadaju među 500 najboljih na svijetu na hiljadu stanovnika neke zemlje.