Tržišta i finansije

Postaje sve jasnije da je bitcoin bio balon koji je pukao


Sadašnje generacije, a i one buduće, dobile su upravo bolnu lekciju o špekulacijama – bitcoin je bio balon. I pukao je.

Bilo je takvih slučajeva ranije, na ovaj su mnogi pokšali da upozore. Prošle godine, cijena bitcoina na kratko je dostigla čak 19.511 dolara, i onda je počeo potop epskih razmjera i ta kriptovaluta izgubila je 82 posto svoje vrijednosti.

Da li to znači da je bickoin umro? Ne mora da znači – kripovaluta se već nekoliko puta oporavljala i padala.

Mada, treba napomenutu da je i sadašnja vrijednost tri puta veća nego početkom prošle godine. Međutim, za obične investitore, koji nemaju običaj da ulaze ranije na tržište potencijalno revolucionarnih novih tehnologija ili da imaju sreću na tržištu, bitcoin je balon koji bi trebalo da posluži kao lekcija. Najvažnija lekcija je: finansijski mjehurići su stvarni i mogu da vas koštaju ako ne budete pažljivi.

Formalno, aktivni mjehur je samo brz rast i nagli pad cijena. Stručnjaci kažu da dosta zavisi od uvjerenja investitora o stvarnoj vrijednosti imovine. Ali, teško je identifikovati razlog zašto bi svaki racionalni investitor tako iznenada revidirao svoju procjenu dugoročnih dobitaka kompanija 1929. godine ili dugoročnu održivost startapa 2000. godine ili dugoročnu vrijednost nekretnina 2007. godine.

Slično tome, nije postojao očigledan razlog zašto bi imalo smisla da se vjeruje da je bitcoin valuta budućnosti krajem decembra 2017. godine, ali imati takav stav danas je već nešto drugo.

Bloomberg piše ni da regulatori nisu srušili bitcoin, zapravo, regulatorna struktura je generalno bila prilično prilagođena tehnologiji. Nisu se pojavile ni kritične tehnološke mane, bitcoin mreža je postala preopterećena, ali ovaj problem je predviđen ranije.

Prije će biti, da je to bila kombinacija više faktora – ponašanja na tržištu, špekulacija, i ulaska na tržište velikog broja novih, slabo informisanih investitora.

Kako prosječni investitori izbjegavaju ovakvu sudbinu? Mjehuriće je teško uočiti – ako bi bilo lakše, logično, ne bi ni postojali. Ali, postoje dvije važne strategije koje investitori mogu da koriste da ograniče svoj rizik.

Prvo, trebalo bi shvatiti da ne postoji siguran ulog. Optimistična priča o bitcoinu, ta da će zamijentii svjetske valute, oduvijek je imala rupe. Drugo, kriptovalute rade na principu impresivne nove tehnologije, ali postoje i velika ograničenja koja su u vezi sa bezbjednošću korisnika koja bi tek trebalo prevazići.

Dakle, u redu je da uložite nešto novca u nešto kao što je bitcoin, ali samo ako cijena raste. Ako krene da pada, neće izgubiti mnogo, jer niste ni uložili svu svoju imovinu.

I ono što bi trebalo svima da bude jasno – ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, obično i nije istinito.