Novosti

Dogovoreno povećanje cijena struje za privredu od dva do pet posto


Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović nakon sastanka s predstavnicima Vlade Federacije BiH izjavio je da će cijena električne energije za privredu ići blago prema gore u odnosu na prošlogodišnju i to u omjeru od dva do pet posto.

”Ono što je dogovoreno je manje-više u skladu s nekim očekivanjima i ranijim dogovorima. Cijena će varirati u zavisnosti od potrošača, na kojem naponu i pod kojim uslovima rade. Ovo je blago povećanje u odnosu na ono koje je bilo najavljivano od 18 do 25 posto. Nismo presretni ni sa tim, ali nismo ni nezadovoljni ovim što smo dogovorili”, istaknuo je Smailbegović nakon sastanka održanog u Vladi FBiH u Sarajevu, a kome je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić.

Sljedeće što je dogovoreno, kako je dodao Smailbegović, odnosi se na ugovore koji su već potpisani, njih oko 300, a koji će biti aneksirani najkasnije do 20. ili 25. januara i praktično će nova cijena električne energije startati s 1. januarom i ona bi trebala da se fiksira na neki nivo za iduću godinu.

Federalni ministarstar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić izrazio je zahvalnost poslodavcima i Elektroprivredi na strpljenju koje su pokazali posljednjih nekoliko sedmica, te što su ozbiljno pristupili dogovorima da se postigne optimalno rješenje.

”Treba napomenuti da je Elektroprivreda BiH na otvorenom tržištu, to je jako bitno i utjecajno na njeno poslovanje. S druge strane je opravdan zahtjev i Udruženja poslodavaca koje traži da ih, u jednu ruku, zaštitimo. Prijedlog koji nam je Elektroprivreda poslala je koristan, pametan, prihvatljiv i da trenutno tržišna cijena od 75 eura po megavat satu, smanjenje 15 posto koje su oni predvidjeli u svom programu, odnosno preko koeficijenata za umanjenje ili uvećanje u određenim trenucima, jeste komforan i dobar prijedlog”, izjavio je Džindić.

Prema zaključcima sa današnjeg sastanka, kako je dodao, to povećanje je u rasponu od 1,7 do 4,9 posto.

Džindić je kazao da su naprimjer Željeznice Federacije BiH jednom ovakvom odlukom i ovakvim dogovorom došle u poziciju da naredne godine imaju cijenu manju za deset procenata.

”Zavisno od kategorije potrošača, od nivoa potrošnje, od dijagrama potrošnje, od količine konzumacije električne energije zavisit će i formiranje te cijene. Mislim da je i Vlada FBiH zadovoljna ovakvim ishodom pregovora, Elektroprivreda također, a mislim i Udruženje poslodavaca”, kazao je Džindić.