Novosti

Potpisani ugovori o podsticajima sa 37 poduzetnika, početnika u biznisu


Ugovori o realizaciji podsticaja sa 37 samostalnih poduzetnika-početnika u biznisu potpisani su u Općini Novi Grad Sarajevo.

Realizacija nove podsticajne mjere Općine Novi Grad Sarajevo “Sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnica/ka – početnika u biznisu” započela je ove godine, a namijenjena je obrtima, trgovinskim ili ugostiteljskim radnjama registrovanim kao osnovna djelatnost osoba sa prebivalištem na teritoriji te općine.

Ugovor se zaključuje na period od dvije godine, sa kvartalnim monitoringom i isplatama. Žene poduzetnice će na bazi  ugovora dobiti finansijsku podršku od 4.680 KM, a poduzetnici u iznosu od 4.320 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo od danas je bogatija za obrte koji se bave proizvodnjom mikro povrća, klica, te specijaliziranu prodavnicu za opremu za ribolov, za prodavnicu kombinovanih kancelarijskih uslužnih djelatnosti, knjižaru i slično.

”Drago mi je da imamo mogućnost da sredstva iz budžeta usmjerimo prema onima koji pokušavaju da riješe pitanje zapošljavanja kroz vlastitu kreativnost i poduzetnost. Raduje činjenica da ima ovako veliki broj ljudi koji su se odlučili da pokušaju sa pokretanjem vlastitog biznisa. U budućnosti je važno da ostanu u kontaktu sa službom jer dosta je mjera koje Općina provodi, a koje su namjenjene razvoju privrede i zapošljavanju”, izjavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Sa današnjih 37, ukupno je potpisanih 108 ugovora, od čega je 55 obrtničkih djelatnosti, 33 trgovačke i 20 ugosteljskih djelatnosti. Ovi početnici su generisali otvaranje 142 nova radna mjesta, što predstavlja poseban kvalitet ove mjere.

Za tu namjenu iz budžeta Općine, izdvojeno je 220.000 KM za 2018. godinu. Svakako da treba imati u vidu da je ovaj javni poziv kontinuirano otvoren i očekuje se približno isti trend pokretanja biznisa i tokom 2019. godine, saopćeno je Press službe te općine.