Hubijar: Plan je ojačati ruralni turizam, a naredne zime i u Sarajevu Advent

Hubijar: Plan je ojačati ruralni turizam, a naredne zime i u Sarajevu Advent

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar potvrdio je da Turistička zajednica KS u 2019. godinu ulazi sa već započetim projektima kako bi se od Kantona Sarajevo napravila bolja i privlačnija turistička destinacija.

”Cilj nam je bolje uvezivanje sa regionom, te ćemo participirati prvenstveno na regionalnim sajmovima. Između ostalog, radit ćemo na poboljšanju stanja s djelovanjem turističikh vodiča, te otvoriti nove turističke informativne centre na Baščaršiji, Ilidži i Bjelašnici. Plan je i ojačati ruralni turizam”, kazao je Hubijar.

Za narednu zimsku sezonu predviđeno je da se, kako ističe, organizuje Advent u Sarajevu, čime će se svim građanima i turistima u Sarajevu ponuditi pregršt zanimljivih sadržaja, koje su do sada mogli doživjeti samo u svjetskim metropolama.

”Nakon spektakularnog dočeka 2019. godine uz domaće zvijezde, započeli smo pregovore da u Sarajevo za doček naredne, 2020. godine, dovedemo jednu od najvećih američkih pop zvijezda. Jedan od naših ciljeva je da Sarajevo bude atraktivno i u zimskom periodu, te smo aktivni u organizaciji različitih manifestacija u gradu, od kojih će neke trajati gotovo cijelu zimu”, rekao je Hubijar.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo stipendira učenike i studente u Kantonu Sarajevo koji se tokom tekuće školske/akademske godine bave tematikom turizma, njegovog razvoja i unapređenja.

”Osim studenata stipendirat ćemo i grupu učenika IV razreda Srednje ekonomske škole koji su se prijavili na Javni poziv Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju, koji će se realizirati u školskoj 2018./2019. godini”, navodi Hubijar.

Prošlu godinu će, kako kaže, posebno pamtiti po obaranju rekorda u broju noćenja u Kantonu Sarajevo.

Naime, prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od million noćenja turista, što je potvrdio statistički izvještaj za oktobar 2018. godine.

U deset mjeseci 2018. ostvareno je 1.054.464, što je za 21,7 posto više nego za isti period 2017. godine. Ovo je prvi put da statistika bilježi million u noćenjima, nakon 1984. godine. Posjetili su nas turisti iz 165 zemalja svjeta, a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije”, dodao je Hubijar.

Najnoviji tekstovi

Komentari (3)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  1. Like

    Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

    Reply

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.