Kako je Google poreskim manevrom “sačuvao” milijarde eura

Kako je Google poreskim manevrom “sačuvao” milijarde eura

Google je 2017. godine preko holandske podružnice na Bermude prebacio 19,9 milijardi eura u sklopu aranžmana koji mu omogućuje da smanji poreske obaveze u inostranstvu, stoji u dokumentima predatim Holandskoj privrednoj komori.

Iznos je kanalisan preko kompanije Google Netherlands Hodings BV, a veći je za oko četiri milijarde eura nego u 2016. godini, pokazuju dokumenti predati 21. decembra.

Pritom je Google Netherlands Holdings BV u Holandiji tokom 2017. platio 3,4 miliona eura poreza, na osnovu bruto dobiti od 13,6 miliona eura, pokazuju podaci.

Google koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih prava, ostvarenih izvan SAD, u Google Ireland Holdings, podružnicu sa sjedištem na Bermudima, gdje kompanije uopće ne plaćaju porez na dobit.

Zahvaljujući tom poreskom manevru, poznatijem pod nazivom “dvostruki irsko-holandski sendvič”, Google nije obavezan da plaća porez na te prihode u SAD i u Evropi, pri čemu oni čine većinu njegove zarade u inostranstvu.

Tako vlasnik kompanije Google, Alphabet, već više od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnih SAD po efektivnim jednocifrenim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ih je ostvario.

Irska je 2014. odlučila postupno da ugasi takve poreske aranžmane zbog pritiska Evropske unije i SAD.

Podmirujemo sve poreske obaveze i poštujemo poreske zakone u svim zemljama širom svijeta u kojima poslujemo”, poručuju iz Googlea.

Poput ostalih multinacionalnih kompanija, i Google plaća veliku većinu poreza na dobit u matičnoj zemlji. U proteklih deset godina plaćali smo globalni porez po efektivnoj stopi od 26 posto”, tvrde.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Komentari (3)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  1. Like

    Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

    Reply

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.