Vlada KS i GRAS zajednički će raditi na konsolidaciji preduzeća

Vlada KS i GRAS zajednički će raditi na konsolidaciji preduzeća

Vlada Kantona Sarajevo (KS), Ministarstvo saobraćaja i menadžment KJKP “GRAS” zajednički i intenzivno će raditi na konsolidaciji stanja u ovom preduzeću, najavio je resorni ministar Adnan Šteta.

On je danas posjetio “GRAS” gdje je sa upravom i menadžmentom, te predstavnicima Sindikata razgovarao o problemima u svim segmentima poslovanja ovog preduzeća, kao i budućoj saradnji radi unapređenja javnog gradskog prevoza.

Kako je dogovoreno, na osnovu prijedloga interventnih mjera koje će “GRAS” dostaviti Vladi odredit će se zajednički prioriteti djelovanja sa fokusom na trenutno poslovanje preduzeća dok će se, prema riječima ministra Štete, kroz strategiju i zakon o javnom gradskom prevozu konsolidovati kompletan sistem javnog gradskog prevoza kao i poslovanje “GRAS”-a.

Strategija i zakon trebali bi biti doneseni tokom ove godine, a cilj je da se urede odnosi svih učesnika u javnom saobraćaju, tarfini sistem odnosno cijene karata, kupona i subvencije, raspodjele linija gradskog i prigradskog saobraćaja, uključujući i plan gradnje saobraćajne infrastrukture za narednih 20 godina.

”Sve odluke koje se tiču ovog javnog komunalnog preduzeća sigurno se neće donositi bez učešća i uvažavanja zahtjeva njegovog rukovodstva. Neophodan nam je zakonski okvir, jer bez zakona o javnom gradskom prevozu ne možemo stabilizirati stanje, a to je i preduslov da stvorimo predispozicije za ulaganje”, istaknuo je Šteta ovom prilikom.

Kako je najavio, u izradi strategije učestvovat će predstavnici Ministarstva, preduzeća javnog gradskog saobraćaja, kao i konsultantskih firmi koje već rade na planu restruktuiranja komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Ministar Šteta je ovom prilikom informisao predstavnike “GRAS”-a i o sredstvima koja su Nacrtom budžeta KS planirana za kapitalne projekte u segmentu javnog prevoza uključujući i sredstva planirana za sufinansiranje 12 mjesečnih plata sa doprinosima uposlenicima.

Ovom prilikom, ministar je sa izvršnim direktorima “GRAS”-a obišao pogone održavanja i remonta tramvaja i autobusa, saopćeno je iz press službe KS.

Najnoviji tekstovi

Komentari (5)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  1. Like

    Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

    Reply
  2. Like

    Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.

    Reply

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.