Novosti

Budžetski korisnici guraju „Pošte“ u milionski kredit


„Pošte Srpske“ planiraju u ovoj godini da podignu kredit od pet miliona KM koji će biti iskorišten ako budžetski korisnici ne počnu plaćati dugovanja. U planu poslovanja ovog preduzeća za 2019. godinu navedeno je da „Pošte“ u 2019. godini planiraju dugoročno kreditno zaduženje od pet miliona КM, sa rokom otplate od tri godine, piše portal Capital.ba.

„Mjesečni iznos anuiteta po ovom kreditu planiran je u iznosu od 147.287 КM, a u toku 2019. godine planirane obaveze iznose 1.196.447 КM. Planirana zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje u aprilu 2022. godine. Кredit će se koristiti ako bude problema u naplati potraživanja od budžetskih korisnika iz tekućeg poslovanja“, navedeno je u dokumentu koji će biti razmatran na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Pošta“, zakazanoj za 4. februar.

Direktor „Pošta Srpske“ Jasminka Krivokuća rekla je za CAPITAL da su „Pošte“ i u prošloj godini planirale da podignu kredit, ali da se, ipak, nisu zadužile. U ovoj godini, priznaje, to će biti malo teže, tako da je gotovo izvjesno da će plan o zaduženju biti realizovan.

„Imamo otežanu naplatu od strane budžetskih korisnika, među kojima su Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja  RS, Poreska uprava RS, sudovi tako da smo primorani da planiramo kredit u slučaju nelikvidnosti. Ove godine ćemo najvjerovatnije morati da podignemo taj kredit i on će najvjerovatnije biti iskorišten i za investicije“, rekla je Krivokuća i dodala da su manje kamate na kredit nego one koje im Poreska uprava zaračuna kada ne plate doprinose.

Akcionari „Pošta Srpske“ razmatraće na Skupštini i program investicija za 2019. godinu prema kojem su planirane investicije u iznosu od 6,1 miliona KM. Polovinu tog iznosa „Pošte“ planiraju obezbijediti iz sopstvenih izbora, a polovinu i iz ostalih izvora.

„U 2019. godini iz vlastitih sredstava će se finansirati ulaganja u iznosu od 3,09 miliona КM, dok će se ulaganja u iznosu od 3,06 miliona КM finansirati iz ostalih izvora – sredstava Fonda za kvalitet Svjetskog poštanskog saveza, kredita i sredstava javno-privatnog partnerstva“, navedeno je u dokumentu.