Investicije

EBRD će na sastanku u Sarajevu objaviti ekspanziju u regionu


Na godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj 2019. godine, koji će se održati 8. i 9. maja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, dioničari banke će odlučiti da li će istražiti moguću daljnju ekspanziju – van trenutnih aktivnosti u regionu, saopštila je banka.

Za 2019. godinu EBRD je postavila ambiciozne ciljeve kao podršku globalnoj razvojnoj agendi i pripremila plan koji vidi još veći uticaj u njenim regionima, navodi se u saopštenju banke, prenosi portal Ekapija.com.

– Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti rekao je ovoj sedmici da će EBRD podići i kvalitet i količinu svojih investicija u naredne dvije godine – navodi se u saopštenju.

EBRD je istakla da je naglasila svoju predanost Zapadnom Balkanu povećanjem svojih investicija u regionu za više od 50% prošle godine. Banka je napravila nove investicije veće od 1,1 milijardi eura u 67 projekata u regionu Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija) 2018. godine, u poređenju sa 57 projekata za samo oko 700 miliona eura u 2017. godini.

Zajmodavac je takođe rekao da je prošle godine intenzivirao svoj angažman u oblasti politike u regionu i bio domaćin trećeg Samita za investicije na Zapadnom Balkanu, okupljajući svih šest premijera iz regiona u sjedištu banke u Londonu.

EBRD je prošle godine nastavio da radi na postizanju svojih ciljeva u oblasti finansiranja klime, pri čemu je 36% svojih ukupnih investicija posvetio zelenoj ekonomiji.

– Banka je na dobrom putu da ispuni cilj da do 2020. godine 40% udjela investicija bude u zelenoj ekonomiji – dodaje se. (Ekapija.com)