Investicije

POLJSKE KOMPANIJE NAJAVILE ULAGANJA U BiH


Ukupna direktna strana ulaganja iz Poljske u BiH, zaključno s 31. decembrom 2017. godine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosila su 22,9 miliona KM, što predstavlja učešće od 0.17% u ukupnom prilivu stranih ulaganja u BiH.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci 2018. godine iz Poljske su registrirana ulaganja u visini od 5.9 miliona KM.

Najznačajnije poljske kompanije u BiH su: Inter Cars d. o. o. Sarajevo, Prima ISG d. o. o. Gradiška, Organika BH d. o. o. Sarajevo, Aliplast Aluminium Systems d. o. o. Konjic, Poliolchem d. o. o. Tuzla.

Ovo je istaknuto tokom posjete novoimenovanog ambasadora Poljske u BiH Nj.E. Jaroslawa Lindenberga Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA BiH). Ambasador se interesovao o ekonomskoj suradnji između dvije zemlje na polju investicija i trgovinske razmjene.

Direktor FIPA BiH Gordan Milinić upoznao je ambasadora s nadležnostima FIPA-e, aktivnostima na polju promocije zemlje, suradnji sa stranim investitorima, te ekonomskom suradnjom između dvije zemlje i poljskim investicijama u BiH.

Dodatno, ambasador je upoznat s bazom projekata FIPA-e koja sadrži investicione projekte iz različitih privrednih sektora poput turizma, drvnog sektora, metalnog sektora, energetskog I slično, te podršci koju Agencija pruža investitorima u BiH od registracije firme do okončanja projekta, te podršci na uklanjanju eventualnih administrativnih prepreka koje koče širenje investicija u BiH.

S obzirom na to da je više poljskih investitora najavilo ulaganja u BiH u 2019. godini, poput kompanija Mlekovita, Lubianiec Piechocki and Partnerzy, Re Alloys Sp.z.o.o., Pol-mot, Multico, dogovoreno je da ambasador Lindenberg u suradnji s Privrednom komorom Poljske provjeri u kojoj su fazi odluke o investiranju u BiH, a FIPA će se uključiti u podršku realizacije investicija.

Također, ambasador će informirati FIPA-u o svim važnijim privrednim manifestacijama koje se održavaju u Poljskoj, a koje bi mogle biti značajne za promociju Bosne i Hercegovine i njenih projekata za investiranje.