Novosti

Regionalni aerodromi dočekali rekordnih 27 miliona putnika


Aerodromi širom bivše Jugoslavije dočekali su rekordnih 27 miliona putnika 2018. godine. Prvi put, deset aerodroma uspjelo je da ugosti više od miliona putnika, dok se Sarajevo pridružilo listi.

Split je već drugu godinu zaredom dodao najviše novih putnika, dok je Skoplje zabilježio najveći procenat rasta među glavnim gradskim aerodromima, povećavajući njegov broj za više od 15% u odnosu na prethodnu godinu. Prvi put, tri aerodroma obrađivali su preko tri miliona putnika u jednoj godini i šest preko dva miliona. U odnosu na 2017. godinu, Banja Luka je pretekla Brač, Mostar i Portorož, dok je sam Brač pretekao i Mostar i Portorož.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla zadržao je poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji i ugostio preko 5,6 miliona putnika. S druge strane, Hrvatska je učvrstila svoje vodstvo kao najprometnije tržište sa preko 10,5 miliona putnika na devet komercijalnih aerodroma. Zagreb je po drugi put zabilježio preko tri miliona putnika, dok je Split u odnosu na prethodnu godinu dodao više od 300.000 putnika. Aerodrom u Skoplju nadmašio je dva miliona.

Aerodrom u Podgorici nastavio je sa objavljivanjem snažnih cifara, koje su podstaknute uvođenjem novih linija i letovima lowcost kompanija, dok je nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines također zabilježio rekordne brojeve. Ukupno je u Podgorici zabilježeno 594.292 dolazaka i 614.233 polazaka.

Aerodrom Sarajevo je prvi put u svojoj 49-godišnjoj historiji uspio je nadmaši broj od milion putnika u jednoj godini. Ova cifra predstavlja ukupni rast od 9,3% u 2017. godini ili dodatnih 88.937 putnika. U međuvremenu, snažan rast u Banjoj Luci bio je podstaknut najvećom evropskom aviokompanijom Ryanair, koja je uvela letove tokom četvrtog kvartala. Iako nemaju komercijalne letove, aerodrom Portorož je ugostio gotovo 25.000 prije svega putnika u obilasku grada i okoline.