Novosti

Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina u BiH: Poziv na profesionalnu edukaciju


U 2018. godini Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina u Bosni i Hercegovini (BHPA) je postiglo izuzetne uspjehe u okviru aktivnosti za uključivanje u međunarodne strukture i dešavanja u oblastima vezanim za procjenu imovine, usklađivanje sa međunarodnim standardnima i prepoznavanje BHPA od relevantnih međunarodnih institucija. Naime, udruženje je u maju 2081. godine postalo punopravni član u Evropskom udruženju asocijacija za procjenitelje (The European Group of Valuers’ Associations – TEGoVA), a ubrzo nakon toga i član Vijeća za međunarodne standarde vrednovanja (International Valuation Standards Council – IVSC).

Članstvo u ovim organizacijama zahtijeva kontinuiran napredak kako članova udruženja ali i stavlja obavezu udruženju da radi na promociji i edukaciji profesije,  te u skladu s tim BHPA, u saradnji sa kompanijom Optimal Property Solutions (OPS) organiziraju profesionalnu edukaciju za valuatora (tržišnog procjenitelja), a koja je namijenjena ne samo osobama koje se već bave procjenom tržišne vrijednosti već i osobama iz drugih oblasti koje su zainteresovane za ovu oblast.

Sveobuhvatan i temeljit materijal Programa profesionalne edukacije rezultat je stručne saradnje sa međunarodno prepoznatim profesionalnim organizacijama u oblasti procjene vrijednosti. Program je utemeljen na način da kandidati pohađaju nastavu u trajanju od tri mjeseca.

Program profesionalne edukacije baziran je na sljedećim predmetima (oblastima):

  • Osnove ekonomike i menadžmenta nekretnina,
  • Uvod u građevinarstvo,
  • Poslovno pravo u oblasti nekretnina,
  • Vrednovanje nekretnina,
  • Napredna analiza nekretnina, i
  • Razvoj nekretnina.

Iz BHPA navode da Program profesionalne edukacije počinje u februaru 2019. godine, a po završetku programa, polaznici koji uspješno polože sve ispite, uz posjedovanje relevantnog radnog iskustva, dobijaju priliku za sticanje zvanja ovlaštenog tržišnog valuatora (MBHPA).

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za nadolazeći program profesionalne edukacije.

Više informacija možete dobiti putem emaila [email protected] ili [email protected]