Novosti

Nova ponuda usavršavanja Digi-Winner


Grad Beč i Sindikat radnika Beča (AK Wien) potiču stručno obrazovanje i usavršavanje na području digitalizacije.

Za uspješnu poslovnu budućnost danas je posebno bitno posjedovati digitalno znanje kako bi se moglo ići ukorak sa najnovijim profesionalnim potrebama. Stoga su AK Beč i grad Beč razvili posebnu ponudu za stanovnike Beča.

Projektom ‘’Digi-Winner’’ Sindikat radnika grada Beča i Bečki fond za poticanje radnika (waff) žele stimulirati radnike, koji žele kvalitetno digitalno obrazovanje u svrhu usavršavanja budućeg profesionalnog razvoja, iznosima do 5.000 eura za obrazovanje i stručno usavršavanje.

‘’Beč treba biti centar digitalizacije. Bitno mi je da stanovnici Beča imaju najbolju i sveobuhvatnu korist od digitalnog napretka te da mogu u tome učestvovati. Novi projekt Digi-Winner znatan je doprinos tome. Svjesni smo toga da je digitalna kompetencija potrebna i nužna u skoro svim ekonomskim područjima, a time i u većini profesija. Projektom Digi-Winner želimo prije svega starijim zaposlenicima pružiti mogućnost da steknu ove kompetencije. Postavljanjem relativno visoke gornje granice mjesečnih primanja od 2.500 eura netto ovaj program smo svjesno oblikovali i kao snažan poticaj srednjoj klasi. Samo u ovoj godini od ovog projekta poticaja usavršavanju digitalne kompetencije već je profitiralo 3.000 stanovnika Beča. U zavisnosti od visine mjesečnih primanja kursevi u sklopu ovog programa mogu biti financirani i do 80 procenata. Paleta ponude pritom se kreće od osnova informatičkog znanja do zaštite podataka i socijalnih mreža’’, kaže Michael Ludwig, gradonačelnik Beča.