Tema u fokusu

Halcom je prvi izbor pravnih lica u BiH: Sinonim za elektronsko bankarstvo u srednjoj i JI Evropi


Svaka uspješna priča počinje dobrom idejom. Kompanija Halcom uspješno je definisala svoju viziju već na samom startu 1992. godine i tako postala pionir u oblasti razvoja savremenih rješenja za platne sisteme u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Sa prisutnosti na osam tržišta EMEA, rješenjima u više od 60 banaka, kao i u dvije centralne banke i klirinške kuće, Halcom je i ove godine vodeći dobavljač tehnoloških rješenja za finansijske institucije u ovom dijelu Evrope, pa tako i u BiH – gdje unutar Grupacije posluje Halcom d.o.o. Sarajevo.

Više od 150.000 kompanija na osam tržišta širom Evrope, Srednjeg istoka i Afrike koriste Halcom rješenje. Da Halcom vole i pravna lica u BiH, sami za sebe govore brojevi. Više od trećine svih aktivnih pravnih lica u BiH koristi Halcomova rješenja zbog sigurnosti, jednostavne upotrebe, mogućnosti prilagođavanja potrebama poslovanja kroz jednu elektronsku platformu sa računima u 14 banaka u BiH i mogućnosti automatizacije elektronskog poslovanja između elektronske banke i računovodstvenog (ERP) sistema.

I pored široke palete proizvoda, Halcom konstantno razvija inovativna rješenja u industriji, a može se pohvaliti i velikim brojem nagrada za najbolje proizvode osvojenim tokom niza godina.

„U Bosni i Hercegovini Halcom posluje sa Centralnom bankom BiH i 14 komercijalnih banaka, što  krajnjem korisniku omogućava potpunu iskorištenost elektronskog multibank rješenja koje kroz jednu aplikaciju omogućava pregled i rad sa svim računima u Halcom sistemu. Osnovna prednost rješenja za elektronsko bankarstvo za preduzeća je maksimalna sigurnost koja je osigurana kroz digitalni certifikat uz pomoć PKI tehnologije (enkripcija svih podataka). Halcom podržava sve globalne sigurnosne standarde i naš dosadašnji učinak je besprijekoran. U potpunosti slijedimo EU i lokalne regulative u pogledu tajnosti i zaštite podataka. Halcom rješenje koristi najveći broj banaka, u odnosu na bilo kojeg drugog provajdera za elektronsko bankarstvo, a nagrada ‘Zvijezda bonitetne pouzdanosti 2018’ zaista je dokaz da nam povjerenje ukazuje veliki broj pravnih lica u BiH“, kazala je direktorica Halcom Sarajevo d.o. o. Amela Muftić.

Halcom preduzećima nudi širok izbor elektronskog bankarstva – od klasične elektronske banke na klijentu – Hal E-Bank do web (Halcom eBank Business) i mobilne verzije elektronske banke (Halcom mBank Business), digitalne potvrde i Automatizacije bankarskog poslovanja za preduzeća.

Specifične i dobro osmišljene funkcionalnosti u elektronskom bankarstvu omogućavaju preokupiranim vlasnicima malih i srednjih, a posebno većih preduzeća lakše upravljanje finansijama i likvidnošću. Ovo im pomaže da se nesmetano fokusiraju na rad, rast i razvoj kompanije. Najvažnije funkcionalnosti su isplate plaća, plaćanje faktura elektronski, proces rada sa više korisnika, višekorisnički proces odobravanja platnih naloga, upravljanje finansijama, praćenje tokova gotovine, analiza najpovoljnijeg dobavljača/kupca…

Zbog prirode finansijskih podataka, Halcomova rješenja elektronskog bankarstva koriste digitalni identitet i sistem zaštite od prevare, što je Halcomova primarna zadaća. Sa druge strane, automatizacija bankarskog poslovanja za preduzeća omogućava automatizovanu razmjenu dokumenata platnog prometa između informacionog sistema preduzeća ERP (Navision, SAP…) i informacionog sistema banke u BiH i inostranstvu bez ručnog unosa.

Platni nalozi se pripremaju, provjeravaju i potvrđuju u okviru ERP informacionog sistema preduzeća i šalju se neposredno u banku. Svaka izmjena u banci se prenosi automatski u ERP informacioni sistem preduzeća, što omogućava ažurnost i jednostavnost pregleda računa korisnika. Komitent ovim rješenjem dobija najveću ažurnost i preglednost sredstava i mogućnost donošenja bržih i kvalitetnijih finansijskih odluka.

Kompanija Halcom i za 2019. godinu najavljuje novosti sa novom mobilnom aplikacijom za pravna lica – Halcom MultiPay rješenje. Ovo je mobilna multibanka koja omogućava pregled i potpisivanje dokumenata preko mobilnog telefona, a što će korisnicima Halcoma dati potpuno novu dimenziju fleksibilnog poslovanja.

Menadžment kompanije vjeruje u agilne pristupe, potragu za inovativnim rješenjima i stvaranje proizvoda koji korisniku osiguravaju bezbjedne, jednostavne za korištenje i pouzdane elektronske platne usluge. Halcomovi stručnjaci svoje poznavanje platnih sistema, tehničko znanje i dugogodišnja iskustva pretvaraju u napredna rješenja, proizvode i usluge. Halcom konstantno radi na tehničkim i UX (Korisničko iskustvo) unapređenjima, kako bi sistem za elektronsko bankarstvo preduzeća bio uvijek aktuelan.

 

Više informacija o Halcom rješenjima elektronskog bankarstva možete naći na internet stranici www.halcom.ba, a putem e-mail adrese [email protected] možete poslati upit na koji će vam naše osoblje u najkraćem mogućem roku odgovoriti.

 

PREDNOSTI ZBOG KOJIH HALCOMOVA RJEŠENJA KORISTI NAJVEĆI BROJ PRAVNIH LICA U BIH:

  • Multibank rješenje – poslovanje kroz jednu elektronsku platformu sa računima u 14 banaka u BiH
  • Multiuser rješenje – više korisnika koji mogu pripremati i/ili potpisivati naloge
  • Multisign rješenje – više potpisnika na nalogu
  • Udaljeno potpisivanje – potpisivanje spremljenih naloga sa bilo kojeg mjesta u svijetu
  • Rad na pojedinačnom nalogu ili paketom naloga
  • Potpuna kontrola nad poslovanjem preduzeća – lokalna instalacija na serveru ili računarima preduzeća
  • Fleksibilnost i efikasnost poslovanja – mogućnost rada sa elektronskom bankom sa više radnih stanica, više zaposlenika i više poslovnih jedinica
  • Maksimalna sigurnost – najveći stepen sigurnosti omogućen kroz digitalne certifikate PKI tehnologije (enkripcija svih podataka)
  • Poslovanje po evropskim standardima – sistem koji u potpunosti slijedi EU regulative u pogledu tajnosti i zaštite vaših podataka
  • Automatizacija ERP (računovodstvenog) sistema sa elektronskom Halcom bankom
  • Ušteda troškova i vremena pripreme, obrade i slanja naloga