Tema u fokusu

PROMO: Qatar Airways – veza BiH sa više od 160 destinacija širom svijeta


Sarajevo je postalo dio plana razvoja i globalnog širenja Qatar Airwaysa 31. oktobra 2017. godine, nacionalnog avioprevoznika države Katar koji je već u prvoj godini osvojio povjerenje putnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Od prvog leta 2017. godine, Qatar Airways je neprestano održavao liniju Sarajevo – Doha sa četiri leta sedmično čime je omogućio povezanost Sarajeva i BiH sa neprestano rastućom mrežom od više od 160 destinacija širom svijeta.

Uz posvećenost BiH, kompanija je i dalje jedan od najbrže rastućih avioprevoznika u historiji avioindustrije otvorivši u 2018. godini brojne nove destinacije kao što su Penang (Malezija), Canberra (Australija), Mombasa (Kenija) i Da Nang (Vijetnam). Qatar Airways uz svoj optimalni red letenja, besprijekorno presjedanje na jednom od najsavremenijih i najboljih aerodroma na svijetu Hamad International Airport u Dohi te poznatu i nagrađivanu uslugu tokom leta, pruža vrhunsko iskustvo putovanja i potvrđuje vodeću poziciju u avioindustriji.

Samim prisustvom u BiH Qatar Airways otvara brojne mogućnosti za državljane Bosne i Hercegovine, ali i privredu. Kao već popularna destinacija putnicima iz Golfskog zaljeva, u protekloj godini Sarajevo je osjetilo i dodatno povećanje broja turista iz Australije, Kine i Koreje zahvaljujući četiri leta sedmično koja ga sada povezuju sa Dohom. Ova ruta je donijela i kraće vrijeme povezivanja sa atraktivnim destinacijama u Australiji do kojih putovanje traje 21 sat preko Dohe, ili Tajlanda, što je samo 12-satno putovanje od Sarajeva.

Sa 12 tona teretnog kapaciteta sedmično na avionu A320 koji leti na relaciji Sarajevo-Doha-Sarajevo, izvoz iz Bosne i Hercegovine također ima dodatni potencijal i pogodnosti za bosanskohercegovačku privredu jer otvara vrata za više od 160 destinacija sa Qatar Airways Cargo – trećim po veličini međunarodnim cargo avioprevoznikom u svijetu.

Qatar Airways već godinama važi za jednu od najprestižnijih aviokompanija na svijetu što potvrđuju i brojna priznanja koja ova kompanija osvaja svake godine. Četiri puta Qatar Airways je proglašen najboljom aviokompanijom na svijetu, a u 2018. godina je bila u znaku patentiranog proizvoda – Qsuite, najbolje biznis klase na svijetu.

Qatar Airways član je globalnog udruženja oneworld i prvi prevoznik iz regije perzijskog zaljeva koji se pridružio nekom globalnom udruženju te time omogućio svojim putnicima uživanje prednosti 14.250 dnevnih letova iz 1.000 aerodroma u više od 150 zemalja svijeta.

Oryx One, Qatar Airwaysov sistem za zabavu tokom leta pruža svim putnicima 4.000 sadržaja koji uključuju najnovije filmske naslove, TV serije, muziku, igre i još mnogo toga. Isto tako, putnici koji lete Qatar Airwaysom na letovima aviona B787, A350, A380, A319 kao i odabranim avionima A320 i A330, mogu ostati u kontaktu sa svojim prijateljima i porodicom koristeći Wi-Fi i GSM uslugu koje im se pružaju tokom cijelog leta.

Qatar Airways ponosno podržava niz međunarodnih i lokalnih inicijativa posvećenih obogaćivanju globalne zajednice koju povezuje. Qatar Airways, službeni FIFA partner, jedan je od glavnih predvodnika na svijetu u sponzorisanju svjetskih sportskih događanja uključujući i FIFA svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine, odražavajući time sportske vrijednosti kao način povezivanja i međusobnog približavanja ljudi, nešto što je u fokusu novog Qatar Airways branda – Going Places Together.