BiH može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona

BiH može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona

Bosna i Hercegovina može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona, smatraju realizatori projekta USAID/Sweden FARMA II.

U Srebreniku su održani edukacijski treninzi za proizvođače ovog povrća i razmijenjene prakse uzgoja te informacije o agrotehničkim zahtjevima proizvodnje.

Organizatori skupa, Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja i USAID/Sweden FARMA II, poručili su da je edukacija u ovoj oblasti važan segment ka rastu u proizvodnji i podizanju standarda kvalitete.

”U posljednjih sedam godina, uz određene oscilacije, raste proizvodnja kornišona, zbog čega raste broj domaćih poljoprivrednih proizvođača zainteresovanih za ovakva okupljanja. Trendovi posljednjih godina ukazuju i na postepenu stabilizaciju tržišta. S obzirom na to da uzgoj kornišona nije dio tradicionalne proizvodnje u BiH i nije toliko rasprostranjen kao primjerice proizvodnja paprike ili paradajza, nužna je kontinuirana edukacija domaćih poljoprivrednih proizvođača. Korisno je upoznati proizvođače s agrotehničkim zahtjevima koje ova kultura traži, kao i s perspektivama koje ona pruža, posebno za male proizvođače jer se proizvodnja kornišona posebno isplati na malim parcelama”, poručuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Skup o temi „Uzgoj i perspektive kornišona za bosanskohercegovačku poljoprivredu“ je važan korak naprijed i nastavak okupljanja poljoprivrednih proizvođača s ciljem postizanja boljih rezultata u efikasnosti proizvodnje i dostizanju svih potrebnih EU standarda za izvoz.

”Razgovarali smo i o podacima vezanim za izvoz kornišona. Uradili smo osvrt na proizvodnju, analizu konkurencije i analizu tržišnih pokazatelja. Svjetska proizvodnja krastavaca i kornišona bilježi stalan porast, a Bosna i Hercegovina zauzima 20. mjesto u Evropi po proizvodnji ovih dviju kultura. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, svježi kornišoni su ključna povrtlarska kultura za izvoz i učestvuju s 32 posto u ukupnom izvozu povrća iz zemlje”, dodaju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Bosna i Hercegovina izvozi oko 3.500 tona kornišona godišnje te po trenutnim brojevima, može biti jedan od regionalnih lidera u izvozu ovog proizvoda. U tom smislu, veća informiranost, povezivanje proizvođača i efikasnija proizvodnja mogu osigurati nastavak rasta proizvodnje i povećanje prihoda za male poljoprivredne proizvođače.

Najnoviji tekstovi

Komentari (1)

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  1. estate litigation lawyer

    510726 470463Thanks for the auspicious writeup. It really used to be a leisure account it. Glance complicated to far more delivered agreeable from you! Nevertheless, how can we be in contact? 218901

    Reply

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.