Slovenija: 250 eura svakome ko im preporuči ili dovede novog radnika

Slovenija: 250 eura svakome ko im preporuči ili dovede novog radnika

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.

Slovenska ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 posto bruto domaćeg proizvoda.

Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač izduvnih sistema iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih. Naime, onaj ko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 eura stimulacije.

U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura. To se posebno osjeća u manjim, nerazvijenim sredinama, navode ekonomski portali.

Pored Maribora gradi se fabrika najvećeg proizvođača autodijelova “Magna”, a u Kočevju i Logatcu investitori iz Japana otvaraju proizvodnju robota i medicinske opreme. To je oko 1.000 novih radnih mjesta u zemlji sa tek pet posto nezaposlenih.

Slovenska Vlada pristala je na zahtjev ljevice da minimalna plaća bude povećana na 640 eura. Do 2021. godine, ona će iznositi oko 730 eura.

Sindikalci pozdravljaju ovu odluku, a slovenski poslodavci plaše se da će to smanjiti konkurentnost, pa traže manje poreze.

Ako investitori nastave da ulažu u Sloveniji, rasti će i životni standard, a to će osjetiti i radnici iz susjednih zemalja, koji dolaze u tu zemlju da rade.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.