Novosti

Predstavnici Privredne komore FBiH na Confindustria partnerskom poslovnom događaju Connext


Pod nazivom “Connext”, Confindustria Italia je prvi put ove godine organizovala događaj s ciljem uspostavljanja partnerstava u domenu industrije, sa naglaskom na ekonomski i održivi razvoj.

Na samom otvaranju u Milano Convention (MiCo) centru, prisutnima se obratio Vicenzo Boccia, predsjednik Confindustria te poželio dobrodošlicu i uspješan poslovni boravak.

U dva dana koliko je trajao “Connext”, učesnici su imali mogućnost poslovnog umrežavanja, izlaganja najnovijih rješenja i dostignuća kao i učešća na već ugovorenim b2b sastancima, radionicama te tematskim seminarima. Događaj je bio podijeljen u četiri tematske cjeline: pametne tvornice, metropolitske zone kao pokretači razvoja, teritorijalna područja kao laboratorije održivog razvoja i čovjek kao centar napretka.

PKFBiH zajedno sa predstavnicima FIPA-e i predstavnicima bh. kompanija učesnica su imali priliku da se predstave pred oko 2.000 kompanija iz Italije, SR Njemačke i zemalja istočne i jugoistočne Evrope, pred oko 600 izlagača kao i 200 start-up kompanija.

Tokom boravka, predstavnici Komore su također sudjelovali na nekoliko radionica i tematskih seminara. Poseban fokus stavljen je na b2b sastanke na kojima je predstavljeno trenutno stanje bh. privrede, mogućnosti i šanse za ulaganje odnosno dalji razvoj bh. kompanija te prednosti i benefiti relokacije postojećih fabrika na teritorij BiH. Tokom b2b sastanaka, dogovorene su međusobne posjete, razmjenjena iskustva te nastavak pregovora sa ciljem buduće poslovne saradnje.

Nastup Privredne komore FBiH na “Connext” konferenciji, svojom posjetom, podržala je i vice-konzul BiH u Italiji gđa Jasna Martinčević. Predstavnici Komore su također održali sastanak sa predsjednikom Confindustria EST EUROPA gdinom Lucom Serenom, predstavnikom Confindustria zaduženim za partnerske/poslovne razgovore između Italije i BiH.

Iako je “Connext” 2019. prvi put organizovan, koncept samog događaja, broj učesnika i zemalja iz kojih dolaze, potvrđuje uspjeh organizatora te ukazuje na neophodnost učešća na ovakvim i sličnim događajima u budućnosti.