Novosti

Beč: Rekordan broj korisnika javnog prevoza


Protekla godina je bila vrlo uspješna za ”Wiener Linien” – bečko preduzeće za saobraćaj. Naime, 965,9 miliona ljudi, a time i 2,6 miliona dnevno koristilo je javni gradski prevoz u glavnom gradu Austrije.

Ovo je peti porast zaredom. Godišnja karta za prevoz od 365 eura je također popularnija nego ikad, jer je sada čak 822.000 Bečlija posjeduje. To je povećanje od preko 40.000 za samo godinu.

”Godišnjom kartom od 365 eura Bečlijama dajemo super ponudu, tako da svakodnevno putuju za samo jedan euro u najrazvijenijoj mreži javnog prevoza. U našem gradu ima više godišnjih karti nego automobila, ali mi se ne oslanjamo na uspjehe. Ove godine uložit ćemo preko 435 miliona eura u proširenje mreže gradskog prevoza, koji značajno doprinose zaštiti klime”, kaže gradska ministrica za okoliš Ulli Sima.

”Želimo da ove godine naše putnike uvjerimo u našu ponudu. Naprimjer, stvaramo nove klimatizacijske sisteme za metro liniju U6, moderniziramo autobus i tramvaj i obnavljamo naše stanice i pruge. Ali, najizazovniji projekat koji će nas pratiti u narednih nekoliko godina je svakako novi križ metro linija U2 i U5”, rekao je Günter Steinbauer, direktor preduzeća ”Wiener Linien”.v