Novosti

Branimir Muidža ponovo na čelu Vijeća stranih investitora BiH


Vijeće stranih investitora BiH (VSI) održalo je 8. generalnu skupštinu, na kojoj su pored usvajanja internih izvještaja za 2018. razmatrane i aktivnosti za tekuću godinu, a izabrani su i novi članovi Upravnog odbora te predsjednik Udruženja.

Za predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, inače generalni direktor Tvornice cementa Kakanj koja posluje u sastavu Heidelberg Cement Group.

Pored Muidže u novi saziv Upravnog odbora izabrani su i: Bojana Škrobić-Omerović (Networks), Edin Hrnjica (ProCredit bank), Ian Brown (EBRD), Karlheinz Dobnigg (Raiffeisen Bank), Jasmina Lopičić (m:tel), Mehta Nikhil (Arcelor Mittal Zenica), Damir Ferović (Zeraa Agriculture Investment & Management), Mubera Brković (PWC), Lana Sarajlić (Wolf Theiss), Ranko Markuš (Gopa Consulting, YEP), Nicholas Penny (Banjalučka pivara), Stevan Dimitrijević (Dimitrijević & Partners), Valentin Ilievski (Messer BH Gas) i Stjepan Kumrić (Fabrika cementa Lukavac).

Za potpredsjednike Udruženja imenovani su Bojana Škrobić-Omerović i Ian Brown.

“Izuzetno sam zadovoljan odzivom svih članica i njihovim doprinosom radu Udruženja, a činjenica da smo povećali broj članova za više od 50 posto u protekle tri godine ukazuje da su i članice prepoznale kvalitetu i važnost VSI/FIC-a i potrebu udruživanja kako bi zajedno poticali i kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH. Vijeće se u proteklih 12 godina etabliralo kao pouzdan partner vlastima i oslonac opredijeljen da svojim aktivnostima, preporukama, prijedlozima, dobrim praksama i otvorenim dijalogom dovede do iznalaženja najboljih rješenja kako bismo unaprijedili poslovni ambijent u BiH. Naše kompanije članice, VSI, su najbolji mogući diplomatski ambasadori BiH čiji pozitivni primjeri uspješnog poslovanja mogu biti magnet za druge ozbiljne investitore”, izjavio je Muidža.

On je dodao da će VSI u ovoj godini promovisati novo izdanje ”Bijele knjige” sa fokusom na izmjene zakonodavstva i usvajanje preporuka koje bi trebale rezultirati Improving the Business Environment in BiH nižim opterećenjima na rad i investicije, uklanjanju administrativnih barijera i povećanjem stranih direktnih ulaganja.

Podsjetimo, Vijeće stranih investitora BiH osnovano 2006. godine kao neprofitno udruženje, ima za cilj da djeluje kao jedinstven glas kako stranih tako i domaćih investitora u BiH, te nastoji promovirati poslovno orijentisane inicijative i pružiti praktičnu podršku svim investitorima kako bi poboljšali poslovno okruženje u zemlji. Članovi VSI-a do sada su investirali više od devet milijardi eura u BiH i zapošljavaju više od 20 hiljada radnika.