Novosti

Cvijanović i ambasador Ping o mogućnostima privredne saradnje RS i Kine


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping razgovarali su o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, u svjetlu unapređenja privredne i kulturne saradnje tog bh. entiteta i Kine.

Cvijanović je istaknula da su pozitivna iskustva s kineskim kompanijama, u realizaciji značajnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukturne, energetike i zdravstva, dovela do sve veće zainteresovanosti kineskih investitora za ulaganja u RS.

Kazali su i da uvođenje bezviznog režima između Kine i BiH otvara prostor za intenziviranje saradnje u oblasti turizma i obrazovanja, čime bi se, kako je istaknuto, dodatno unaprijedio prijateljski odnos RS i Kine, saopćeno je iz Kabineta entitetske predsjednice.

Zajednički je ocijenjeno da intenziviranje saradnje u oblastima od obostranog interesa treba i dalje biti u fokusu odnosa RS i Kine.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik,  razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim ekonomskim i političkim temama u RS-u i BiH, s osvrtom na protekle opće izbore, a sagovornici su izrazili očekivanja da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana što prije.