Novosti

BBI VIP Business Club: Poljoprivreda i prehrambena industrija razvojne grane regije Brčkog i Bijeljine


U  Brčkom je održan okrugli sto na temu „Poljoprivreda i prehrambena industrija kao glavne razvojne grane regije Brčkog i Bijeljine“. Ovo je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj razvoj bosanskohercegovačke privrede i povećanje stepena konkurentnosti na inozemnim tržištima.

“Od samog početka poslovanja glavni cilj BBI banke jeste da pruži podršku privrednicima u cijeloj BiH. Želimo privrednicima pomoći dugoročno, ne samo sa finansijskog aspekta, već i u procesu uvezivanja s drugim privrednicima i investitorima. U tom smislu, veoma smo ponosni na dostignuća Sarajevo Business Foruma, koji je poslužio kao dobra poslovna platforma i za privrednike iz regije Bijeljine i Brčkog”, kazala je u uvodnom obraćanju Aida Osmanović, rukovodilac filijale BBI banke Brčko.

Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina, istaknula je važnost razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije na području ovog grada, te naglasila: “Imamo mnogo privrednih subjekata iz oba ova sektora, koja su međusobno usko povezana. Poljoprivredna sirovina koja se uzgaja na području Bijeljine velikim dijelom se obrađuje u prehrambenim firmama na istom području. Međutim, zadnjih godina smo uočili deficit poljoprivredne sirovine, te smo naš rad usmjerili na uvezivanje poljoprivrednika iz Semberije s prehrambenim kompanijama, kako bismo znatno  povećali konkurentnost i izvoz”.

O izazovima i perspektivama direktnih stranih investicija govorio je Benjamin Vukotić, generalni direktor kompanije Bosnaplod d.o.o. Brčko.

“U poređenju sa državama iz okruženja, Bosna i Hercegovina je, nažalost, dosta neorganizovana kad je riječ o poljoprivrednoj industriji. Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, najčešći problem s kojim se poljoprivrednici susreću jesu propisi i zakoni koji dobrim dijelom sputavaju strane investitore u procesu ulaganja. Potrebno je da sama država počne više ulagati u poljoprivredu, pomoću znatno većih subvencija i stimulansa kako bi se otvorila nova poljoprivredna preduzeća, te time privukli i novi, strani investitori”, kazao je Vukotić. Istaknuo je da je Bosnapold d.o.o. ponovno zaživio nakon pronalaska investitora tokom Sarajevo Business Foruma, te pozvao i ostale privrednike da iskoriste priliku za učešće u istom.

U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima kroz članstvo u BBI VIP Business Clubu,  kao i kroz učešće u ovogodišnjem 10. jubilarnom Sarajevo Business Forumu 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila u Sarajevu.